Kontrola pilana na području HBŽ
Kontrola pilana na području HBŽU zgradi Vlade Hercegbosanske županije danas je održan treći po redu sastanak oko provođenje aktivnosti na sprječavanju nezakonitih radnji u pogledu čuvanja, sječe i prometa drvnih sortimenata na području županije.

Sastanku su pored predstavnika Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije nazočili i predstavnici svih relevantnih institucija koji sudjeluju u ovome procesu.

Tom je prigodom bilo riječi o realizaciji zaključaka s prethodnih sastanaka te o analizi izdanih odobrenja za rad pilana na području Županije za koje je inspekcija, radom na terenu, utvrdila da ne ispunjavaju propisane zakonske uvjete.

Nakon opsežne rasprave, zaključeno je kako će djelatnici Uprave za inspekcijske poslove izvršiti kontrolu knjiga proreza za 2013. godinu u svim pilanama na području Županije, te da će ova Uprava u suradnji s Ministarstvom gospodarstva izvršiti reviziju izdanih odobrenja za rad pilana u kojima su od strane inspektora utvrđeni nedostatci.

Ministarstvo gospodarstva će dostavi podatke o prorezu oblovine i proizvodnji rezane građe u svim pilanama, a djelatnici Interne kontrole ŠGD-a “Hercegbosanske šume” d.o.o. Kupres će u suradnji s djelatnicima policije, inspekcije i Uprave za šumarstvo pristupiti formiranju zajedničkih timova radi provođenja kontrole prometa drvnih sortimenata.

Također je dogovoreno kako će ŠGD-a “Hercegbosanske šume” svim pilanama koje rade protivno odredbama Zakona o uvjetima i načinu obavljanja djelatnosti rezanja drveta obustaviti isporuku trupaca sve dok se ne otklone utvrđeni nedostatci.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Ilija Šljivić, koji je i inicijator ovih sastanaka kao i cijele akcije, kazao je da će se i dalje nastaviti raditi istom dinamikom zbog izuzetno dobrih rezultata koje su polučile dosadašnje aktivnosti.
 
 
 
 
                Odbjegli načelnik krije se u Livnu?
Odbjegli načelnik krije se u Livnu?SIBINJ, LIVNO - Ivica Batinić, bivši načelnik općine Sibinj, za kojim je raspisana potjernica jer je nedostupan hrvatskom pravosuđu, zaista se krije u BiH, saznaju "Nezavisne".

Izvor blizak istrazi potvrdio nam je da je Batinić prešao u BiH, te se navodno smjestio u Livnu, kako bi izbjegao uhićenje. On je osuđen na šest godina zatvora zbog malverzacija sa zemljištem u Sibinju u iznosu većem od 7,6 miliona eura. S obzirom na to da mu je izrečena kazna veća od pet godina, Batinić je trebalo da ide u istražni zatvor, međutim, on je tada nestao.

Nakon informacija iz hrvatskih medija da Batinić ima dvojno državljanstvo jer su mu roditelji porijeklom iz livanjskog kraja, pozvali smo MUP Livanjskog kantona, koji nam je potvrdio te navode.

"Prije četiri godine je prijavio mjesto prebivališta, odnosno ima osobnu kartu iz Livna. Ne raspolažemo informacijama da li se on sada nalazi u ovom gradu", kazao je Ivica Vrdoljak, portparol MUP-a Livanjskog kantona.

Kaže da zasad nisu dobili zahtjev od hrvatske policije kojim traže da se uključe u potragu za Batinićem.

Da je Batinić u bijegu potvrdili su nam i u Županijskom sudu u Osijeku, koji je raspisao domaću potjernicu.

"Batinić se nije pojavio na sudu tokom izricanja presude, a na to je imao i pravo. S obzirom na to da mu je kazna veća od pet godina, sudac koji je vodio postupak dao je nalog da Batinić bude priveden u istražni zatvor", pojasnio je za "Nezavisne" Anto Rašić, predsjednik Županijskog suda.

Dodao je da ga policija nije pronašla u stanu u Slavonskom Brodu, nakon čega je, kako kaže, raspisana potjernica.

Na pitanje da li se možda Batinić krije u BiH, Rašić je kazao da još nemaju tu informaciju jer je raspisana samo domaća potjernica, te dodao da se u hrvatskim medijima spekulira da on ima dvojno državljanstvo.

Kada smo Rašiću potvrdili da su navodi o dvojnom državljanstvu točni, on nam je zahvalio na informaciji, koja će im, kako kaže, možda i zatrebati.

Naime, Batinić je s još petoricom osuđen na ukupno 20 godina zatvora zbog malverzacije zemljištem u Sibinju, pored Slavonskog Broda, u iznosu većem od 7,6 miliona eura. Batinića čeka još jedan sudski postupak, gdje ga terete za "muljaže" s novcem za siromašne mještane. On je sastavio lažne popise korisnika socijalne pomoći, te kao načelnik zatražio isplatu pomoći za ogrijev u iznosu većem od 12.000 eura. Sav novac je uzeo sebi.

www.nezavisne.com

 
   MLADEŽ HDZ BiH: Održana javna tribina "Obrazovanje za budućnost"
31.03.2014.  ''Obrazovanje za budućnost - izazovi i zapreke tržišta rada'' naziv je javne tribine održane u petak 28. ožujka 2014. godine u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu, u organizaciji Predsjedništva Mladeži HDZ BiH i Općinskog odbora Mladeži HDZ BiH Livno. Ovo je samo jedna u nizu planiranih tribina koje će Predsjedništvo Mladeži HDZ BiH održati na prostoru cijele Bosne i Hercegovine. 

Na tribini su sudjelovali Petar Galić, ministar znanosti prosvjete kulture i športa Hercegbosanske županije, Helena Lončar, ministrica obrazovanja znanosti kulture i športa Zapadnohercegovačke županije,Ante Omazić, ravnatelj Zavoda za zapošljavanje Hercegbosanske županije, i Saša Grabovac ravnatelj Srednje strukovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Livno.

Nakon pozdravnih govora predsjednika Mladeži HDZ BiH Vedrana Kožula i predsjednika OO Mladeži HDZ BIH Livno Božidara Kasala nazočni su imali priliku čuti probleme s kojima se susreće obrazovanje u Hercegbosanskoj županiji, ali i rješenja koja će mladima pružiti priliku za što kvalitetnije obrazovanje.

Govoreći o koordinaciji hrvatskih ministara kada je u pitanju obrazovanje, ministrica Helena Lončar nazočne je upoznala s aktivnostima koje se provode kako bi se poboljšala učinkovitost obrazovnog sustava po hrvatskom planu i programu. Ravnatelj zavoda za zapošljavanje Ante Omazić prisutne je upoznao sa statističkim podacima broja nezaposlenih , kako i o podatku kako je broj nezaposlenih u nekim općinama prerastao broj zaposlenih. 

Osvrnuo se na problem sve većeg propadanja privatnih poduzeća te na planove i programe zapošljavanja koje županijski Zavod za zapošljavanje provodi u suradnji sa federalnim zavodom. Nazočni su u izlaganju ministra Galića imali priliku čuti u kakvoj se situaciji nalazi obrazovanje kada su u pitanju osnovne i srednje škole na području Hercegbosanske županije, planovima za uvođenje asistenata u nastavu za djecu sa posebnim potrebama, te sa kakvim se problemima ministarstvo susreće kad je riječ o velikom broju zaposlenih u školstvu, kao i gašenju područnih škola.

Saša Grabovac, ravnatelj Srednje strukovne škole osvrnuo se na djelovanje i rad škole kao i na deficitarna zanimanja te prekvalifikaciju postojećeg kadra kako bi se zadržala postojeća radna mjesta. 

Tribinu su pratili i visoki dužnosnici HDZ BiH predvođeni potpredsjednicom HDZ BiH i predsjednicom kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto, priopćeno je iz Mladeži HDZ-a.

 
 

OPĆINA LIVNO, OPĆINSKI NAČELNIK, Povjerenstvo za dodjelu stipendija. Broj: 02-05-305/ 14, 12.03.2014.

 

Na temelju članka 17. Pravilnika o načinu i uvjetima stipendiranja uspješnih i darovitih studenata i studenata iz obitelji slabijeg imovnog stanja s područja Općine Livno, po okončanom javnom natječaju za dodjelu stipendija broj:02-05-305/14 Povjerenstvo za dodjelu stipendija donosi

 

Z A K L J U Č A K

o dodjeli stipendija studentima s područja općine Livno u akademskoj 2013/2014 godini

 

 

I.  U kategoriji uspješnih i darovitih studenata stipendije se dodjeljuju studentima:

 1. ZDRAVKO BLAŽEVIĆ
 2. BOŠKO PAVIĆ
 3. AMINA DŽEBO
 4. IRENA TABAK
 5. JELENA ŠUKAN
 6. ANA POLJAK
 7. VEDRAN KARAČIĆ
 8. IVANA MIHALJEVIĆ
 9. IRMA MUŠIĆ
 10. MARIJANA ČEKO

 

II.  U kategoriji studenata iz obitelji slabijeg imovnog stanja stipendije se dodjeljuju studentima:

 

 1. RUŽICA ŠKARO
 2. BRANKA ROSIĆ
 3. JELA MATIĆ
 4. ANĐELA PELIVAN
 5. IVA MARKOV
 6. DANIJELA KOVAČ
 7. MARKO JURETA
 8. JOZEFINA VUKADIN
 9. JOZO KULIŠ
 10. ERMINA SITNIĆ
 11. IVANA MARELJA
 12. SREĆKO KRIŽAN
 13. RENATA BULJAN
 14. DARKO DŽIDO
 15. ANJA BRDAR
 16. ADNANA SOFTIĆ
 17. MARTINA BERIĆ
 18. ANTONIO KRIŽAN
 19. IVONA BRNIĆ
 20. ANAMARIJA PAVLINOVIĆ
 21. TIHOMIR MARELJA
 22. MARIJA VIDOVIČ
 23. DARKO TIRIĆ
 24. ANA POPOVIĆ
 25. DRAGO PAŠALIĆ
 26. ZDRAVKA BOLOTIN
 27. TOMISLAV ŠEREMET
 28. TONI MIHALJEVIĆ
 29. NIKOLINA ĐURAN
 30. ROBERT TEČIĆ
 31. ANTONIJA TEČIĆ
 32. MATEA BREŠIĆ
 33. NIVES MARINČIĆ
 34. SLAVICA MARKIĆ
 35. IVANA KLIŠANIN
 36. FRANO KRIŠTO
 37. ANTONIJA OMAZIĆ
 38. MARIJANA OMAZIĆ
 39. SELMA SOFTIĆ
 40. JOSIP MATIĆ
 41. MARKO BABIĆ
 42. MATEA KNEZ
 43. BRANIMIR VELIĆ
 44. MARINELA OMAZIĆ
 45. BRANKO SUČIĆ
 46. RIA BARIŠIĆ
 47. LJUBICA MIŠIĆ
 48. IVANA BRALO
 49. IVAN JANKOVIĆ
 50. JASMIN DŽEBO

 

 

III.  U kategoriji uspješnih i darovitih studenata slijedeći studenti ispunjavaju uvjete natječaja, a nisu dobili stipendiju:

 

 1. ENA BARTULICA  
 2. ANITA BANDOV
 3. KRISTINA MARELJA
 4. ZVONKO MANDIĆ
 5. ENA GOLEMAC
 6. KRISTINA KRŽELJ

 

IV.  U kategoriji studenata iz obitelji slabijeg imovnog stanja koji ispunjavaju uvjete natječaja, a nisu dobili stipendiju su:

 

1.      VALENTINO ĐIKIĆ

2.      ANTE VUJEVA

3.      MATEO JANKOVIĆ

4.      ANA VIDOVIĆ

5.      SNJEŽANA PELIVAN

6.      KREŠIMIR BULJAN

7.      DAMIR PERVAN

8.      VALENTINA ŠARIĆ

9.      ANTE MAGIĆ

 

V.  Dodijeljene stipendije koordinacije Udruga proisteklih iz domovinskog rata

 

 1. RUŽICA DRONJIĆ
 2. MARIJA IVANOVIĆ
 3. JOSIP MARELJA
 4. IVAN KONTA
 5. IVANA MILOLOŽA
 6. ANĐELA MIŠKOVIĆ
 7. LEO BARTULICA
 8. ANTE VRDOLJAK

 

VI. Studenti koji ne ispunjavaju uvjete natječaja ili nisu dostavili potpunu dokumentaciju:

 

 1. IRENA PUĐA
 2. TOMISLAV KELIĆ
 3. TINO ČIZMIĆ
 4. MARIJA VRGOČ
 5. MARIJA ŠIMIĆ
 6. PETAR KRIŽAN
 7. ANITA ĆUBELA
 8. MARA MIŠKOVIĆ
 9. ELENA BARTULICA
 10. SLAVKO BATINIĆ
 11. JOSIPA KULIŠ
 12. SUZANA BULJAN
 13. FRANCISKA ANTUNOVIĆ
 14. ANTONIJA MIŠIĆ
 15. MARINA BULIĆ
 16. SLAVICA TEČIĆ
 17. MIRKO KRIVIĆ
 18. ANITA GALIĆ
 19. IVANA RIMAC
 20. IVAN ŠOŠIĆ
 21. KRISTINA MAGANJIĆ
 22. SANJA BREŠIĆ
 23. JELENA MIŠIĆ
 24. ANAMARIJA MIHALJEVIĆ
 25. MEDINA BAJREKTAREVIĆ
 26. MARINA DOLIĆ
 27. ANA MILIĆ
 28. PERO PERKOVIĆ
 29. IVONA ČEČURA