Početna Vijesti   Događaji  Zanimljivosti  Vjera                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
           Potpisani ugovori o sufinanciranju prijevoza učenika srednjih škola


Jučer je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije u Livnu upriličeno potpisivanje ugovora o pravima i obvezama načina utroška odobrenih sredstava za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola za 2014./2015. godinu.

Ugovore je u ime Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa potpisao ministar Petar Galić s načelnicima općina Hercegbosanske županije.

Naime, Vlada Hercegbosanske županije je na svojoj 24. sjednici, održanoj 24. srpnja 2014. godine, usvojila Program transfera financijskih sredstava općinama Hercegbosanske županije za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola u ukupnome iznosu od 500.000,00 KM.

Prema ovome Programu osnovni kriterij raspodjele sredstava općinama u Hercegbosanskoj županiji bio je broj učenika koji koriste usluge prijevoza do srednje škole.
Sukladno Programu i danas potpisanim ugovorima, iznos od 500.000,00 KM biti će transferiran općinama na sljedeći način:
- Općini Livno 218.521,00 KM za 656 učenika;
- Općini Tomislavgrad 233.178,00 KM za 700 učenika;
- Općini Kupres 16.988,00 KM za 45 učenika;
- Općini Drvar 14.999,00 KM za 51 učenika;
- Općini Glamoč 7.661,00 KM za 23 učenika i
- Općini B. Grahovo 8.660,00 KM za 26 učenika.

Ministarstvo će navedene iznose sredstava uplatiti na račune općina sukladno izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije za 2014. godinu.
 
 
           Pogledajte neobičnu fotografiju iz Miša na Buškom Blatu koju je snimio 10-godišnjak

sv-ivo1-224x300Na čuvenom izvoru Svekar voda u Mišima na Buškom blatu čije središte krasi i čuva spomenik sv. Ivana Krstitelja, jedan 10-godišnji dječak uhvatio je svojim Iphonom trenutak koji se mogao čekati godinama, a nikada dočekati…

 Naime, igrajući se s djecom, dječak je slikao sa svojim mobitelom i baš u trenutku kada je snimao kip naletjela je ptica koja na fotografiji izgleda kao da ju je iz ruke ispustio sam sv. Ivan! 

Kada su vidjeli sliku, neki mještani su govorili kako se radi o fotomontaži, dok drugi kažu kako je dječak zapravo sv.-ivo-224x300blagoslovljen jer je to Duh Sveti u obliku ptice. Kako god, dječaku je zaista uspjelo nešto što čak i profesionalnim fotografima nekada ne uspije – uhvatio je i ovjekovječio predivan trenutak. 

Inače, kip sv. Ivana Krstitelja visok je 3 metra i 12 centimetara i rad je akademskog kipara iz Zagreba Ante Jurkića. Veliki brončani kip, koji je postavljen u sredinu glavnog izvora Svekar vode, koji nikada ne sveti-ivo-pticapresušuje, vjerno čuva svoje župljane iz župe Podhum na Buškom blatu kojoj pripada i selo Miši, najraspostranjenije selo na sunčanoj strani Buškog blata. Dječak koji je ‘uhvatio’ neobičan trenutak svojim Iphonom 5
Inače, izvor pitke vode Svekar voda je mjesto odakle su svi Mišani odlazili u svijet i vraćali se u svoje Miše.

 Izvor: fenix-magazin.com / selomisi.com

 
 
 
               Dan sjecanja u Bosanskom Grahovu
OVIM KRAJEM PROHUJAO JE JEDAN VIHOR ZLA

Bosansko Grahovo, dne, 13. kolovoza A.D. 2014. - ''Ovaj kraj je kroz prošlost bio izložen raznim pogibeljima. Sve nepogode: bilo ratne i/ili prirodne prolazile su ovim grahovskim krajem, kako od 1941. – 1945., tako i od  1991. – 1995. Ovim krajem prohujao je jedan vihor zla, nositelji kojega su bili snage velikosrpske politike, koja je željela podjarmiti svo nesrprsko stanovništvo na prostoru bivše Yugoslavije. Odnosno oni su željeli 'prisajediniti' i stvoriti nekakvu svoju Veliku Srbiju. U toj svojoj suludoj nakani izvršili su agresiju na RH, a 1992. istu su stvar pokušali napraviti i u BiH. Tako ovaj kraj, koji je 1941. očišćen uglavnom od Hrvata (u selima oko Grahova ostalo ih je živjeti tek nekoliko!), te snage su u svojoj bestijalnoj politici i suludoj nakani stvaranja zamisli o Velikoj Srbiji, nisu prezali od ubijanja, paljenja, paleži i pljačke, pa od toga svega nije bio pošteđen ni ovaj kraj. Tijekom i poslije II. svjetskog rata preko 200 Grahovljaka je mučenikom smrću platilo svoju odanost vlastitom narodu i jedinoj nam domovini Hrvatskoj. A otprilike je toliko hrvatskih vojnika, tijekom Domovinskog rata, položilo vlastiti život na Oltar Domovine, na oslobađanju ovih prostora, od Livna preko Grahova i Drvara sve do Banja Luke. Kao bivši povjerenik Vlade Hrvatske republike Herceg-Bosne za Općinu Bosansko Grahovo, 1996., došao sam do zamisli da svake godine, dne 13.kolovoza, u spomen na sve te naše poginule suborce uvedemo 'Dan sjećanja, i na taj način pokušamo njihovu veliku žrtvu spasiti od zaborava, jer poznato je, kako naš hrvatski narod (ne samo kad je u pitanju Domovinski rat!) ima jako slabo pamćenje!'' – rekao nam je prof. Slavko Galiot, predsjednik Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine 'Don Juraj Gospodnetić' iz Bosanskog Grahova.

Ovogodišnji 'Dan sjećanja', 18-ti po redu, započeo je sv. Misom zadušnicom (u 11.00 sati) u crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju, gdje uz mnogobrojni Božji puk, bijahu nazočni (i) predstavnici mnogobrojnih Udruga i ini uglednici, koje je vlč. Marko Stojčić, trenutni v.d. župnkog upravitelja, pozdravio na početku sv. misnog slavlja. A riječ je (bilježimo da ne bi bilo zaboravljeno) o slijedećima:

Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Kaštela, Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Splita, Udruga 141. brigade HV, Udruga 7. gbr. HV 'Puma', Udruga 1. gbr. HVO-a 'Ante Bruno Bušić', Udruga Specijalne polizije HVO-a Livno, Udruga Hrvatske Domovinske Vojske 1941. – 1945. Podružnica Split, Udruga hrvatskih ratnih veterana 'Hrvatski Domobran' Ogranak Split, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HBŽ, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Kaštela, te pukovnik Dinko Ivković, zapovjednik vojarne u Livnu – osobni izaslanik zamjenice ministra obrane, g-đe Marine Pendeš, g. Slaven Ivić, zamjenik gradonačelnice Grada Knina, Izaslanstvo Grada Kaštela na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća g. Denisom Ivanovićem, te zamjenicima gradonačelnika g. Zoran Bonacinom i g. Jozom Vidićem, Saborski zastupnik i član Predsjedništva HDZ-a g. Ante Sanader, Izaslanstvo HDZ-BiH, predvođeno g. Matom Franjičevićem, Izaslanstvo HAZU u Dijaspori, Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine 'Don Juraj Gospodnetić' i Udruga hrvatskih branitelja – dragovoljaca Domovinskog rata Bosanskog Grahova.

Sv. Misa zadušnica prikazana je, valja naglasiti,  za sve hrvatske branitelje poginule u vojno-redarstvenim operacijama "ZIMA '94" i "OLUJA", a predvodio ju je preč. Adolf Višaticki u suslavlju s vlč. Markom Stojčićem i đakonom Antom Barišićem.

crkvi sv. Ilije, ovdje u Grahovu

Crkva sv. Ilije Proroka u Obljaju

''Nalazimo se, braćo i sestre, u ovoj novoj crkvi sv. Ilije, ovdje u Grahovu. Stara crkva srušena u II. svjetskom ratu nikada se nije bila oporavila, ni   materijalno niti duhovno, kao Župa, nakon pogibije svećenika – posljednjeg župnika vlč. Jurja Gospodnetića, koji je ovdje mučenički završio svoj mladi svećenički život. Imao je svega 31-u godinu života. Evo tako, kako reče sadašnji  župni upravitelj, vlč. Marko Stojčić, ova naša Župa jest doista mučenička Župa. Doista je mučenička, jer i cijela je naša Crkva mučenička. (...) Stradanja mladih ljudi, stradanja obitelji, čitavih sela i krajeva mi smo to jako dobro osjetili u Banjalučkoj biskupiji gdje su čitave župe istjerane, iseljene i izbačene. Govorahu nam: 'Ne možeš tu biti! To je moja zemlja i moj kraj. Tu želim ja živjeti. Zato ovdje za tebe nema mjesta'. (...) Tisuće i tisuće ljudi, desetci tisuća ljudi iz naše Banjalučke biskupije otišli su i nikad se više nisu vratili i nema nade za njihov povratak, barem zasada!'' – rekao je, između ostaloga, u svojoj propovijedi preč. Adolf Višaticki, župnik lištanski i dekan livanjski. Govoreći o nadolazećem blagdanu Uznesenja BDM, u narodu poznatijeg kao blagdan Velike Gospe, a prisjećajući se svih poginulih hrvatskih branitelja i njihovih ucviljenih majki, zaključio je: ''Žrtve njihovih sinova nisu daleko od žrtve Marijina Sina. Možemo s ponosom kazati da su mladi hrvatski bojovnici, koji su izgubili  svoje živote u ratu dali svoj život za svoja mišljenja, u plemenitu svrhu. Isus je kazao da će onaj tko dade svoj život za bližnjega, baštiniti vječni život. To nam potvrđuje i Blažena Gospa na nebo uznesena, koja je uznesena i tijelom i dušom kao dokaz da će i svaki od nas, a pogotovo oni koji ustraju na svom putu pravde i istine, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, biti nagrađeni vječnim životom. Zato i ovu svetu misu prikazujemo Bogu da našim pokojnim hrvatskim braniteljima dadne onu nagradu koju su zavrijedili ovdje na zemlji i budu okrunjeni slavom vječnoga života u nebu''.

Po okončanju sv. Euharistije, kraj Središnjeg spomen-križa u samom srcu  Bosanskog Grahova, točno u 12.00 sati, predstavnici spomenutih 

Potom je za sve sudionike, kraj župne crkve u Obljaju, priređen skromni domjenak.

S NAMA SU!

U borbama pokraj Bosanskoga Grahova poginuli su pripadnici 141. brigade HV (Split): Denis Baleta, zapovjednik voda Nenad Božan,  Ivan Burić, Ante Domazet, zapovjednik desetine Ranko Grbavac,  Tomislav Grujica, Sead Jasenčić, Denis Jerković, Dragan Kikić, zapovjednik satnije Stipe Marčić - Štef, Ante Merčep, Loran Šulentić, Oleg Ujević i  Slaven Ujević, dok je teško ranjeni vojnik,  Zoran Karanović, od zadobivenih rana preminuo, dne 17. kolovoza 1995.

Poginuli pripadnici 6. domobranske pukovnije (Split): Ognjen Krešić, Igor Koprčina, Aljoša Ruspić, dok nam je usud Drage Ilovića nepoznat, pa se vodi kao nestali.

Točan broj (i imena) poginulih pripadnika HVO-a, 7. gardijske brigade HV 'Pume' (Varaždin), 4. gardijske brigade 'Pauci' (Split) i 126. domobranske pukovnije HV (Sinj), koje su sudjelovale u VRO 'Ljeto '95' i 'Oluja', nije nam (nažalost!) poznat! Postoje gdjekoje spomen-ploče i na Velikoj Duvjakuši (1630 m/nv), tj. na njenom samom vrhu, na Dinari, podignuti spomenik 31 poginulom i jednom nestalom pripadniku  7. gbr. 'Pume'. 

Petar VULIĆ

BRANITELJSKI PORTAL 

- See more at: http://www.braniteljski-portal.hr/Novosti/Obljetnice/Obiljezen-Dan-sjecanja-u-Bosanskom-Grahovu#sthash.D9GT1nrT.dpuf
OVIM KRAJEM PROHUJAO JE JEDAN VIHOR ZLA

Bosansko Grahovo, dne, 13. kolovoza A.D. 2014. - ''Ovaj kraj je kroz prošlost bio izložen raznim pogibeljima. Sve nepogode: bilo ratne i/ili prirodne prolazile su ovim grahovskim krajem, kako od 1941. – 1945., tako i od  1991. – 1995. Ovim krajem prohujao je jedan vihor zla, nositelji kojega su bili snage velikosrpske politike, koja je željela podjarmiti svo nesrprsko stanovništvo na prostoru bivše Yugoslavije. Odnosno oni su željeli 'prisajediniti' i stvoriti nekakvu svoju Veliku Srbiju. U toj svojoj suludoj nakani izvršili su agresiju na RH, a 1992. istu su stvar pokušali napraviti i u BiH. Tako ovaj kraj, koji je 1941. očišćen uglavnom od Hrvata (u selima oko Grahova ostalo ih je živjeti tek nekoliko!), te snage su u svojoj bestijalnoj politici i suludoj nakani stvaranja zamisli o Velikoj Srbiji, nisu prezali od ubijanja, paljenja, paleži i pljačke, pa od toga svega nije bio pošteđen ni ovaj kraj. Tijekom i poslije II. svjetskog rata preko 200 Grahovljaka je mučenikom smrću platilo svoju odanost vlastitom narodu i jedinoj nam domovini Hrvatskoj. A otprilike je toliko hrvatskih vojnika, tijekom Domovinskog rata, položilo vlastiti život na Oltar Domovine, na oslobađanju ovih prostora, od Livna preko Grahova i Drvara sve do Banja Luke. Kao bivši povjerenik Vlade Hrvatske republike Herceg-Bosne za Općinu Bosansko Grahovo, 1996., došao sam do zamisli da svake godine, dne 13.kolovoza, u spomen na sve te naše poginule suborce uvedemo 'Dan sjećanja, i na taj način pokušamo njihovu veliku žrtvu spasiti od zaborava, jer poznato je, kako naš hrvatski narod (ne samo kad je u pitanju Domovinski rat!) ima jako slabo pamćenje!'' – rekao nam je prof. Slavko Galiot, predsjednik Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine 'Don Juraj Gospodnetić' iz Bosanskog Grahova.

Ovogodišnji 'Dan sjećanja', 18-ti po redu, započeo je sv. Misom zadušnicom (u 11.00 sati) u crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju, gdje uz mnogobrojni Božji puk, bijahu nazočni (i) predstavnici mnogobrojnih Udruga i ini uglednici, koje je vlč. Marko Stojčić, trenutni v.d. župnkog upravitelja, pozdravio na početku sv. misnog slavlja. A riječ je (bilježimo da ne bi bilo zaboravljeno) o slijedećima:

Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Kaštela, Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Splita, Udruga 141. brigade HV, Udruga 7. gbr. HV 'Puma', Udruga 1. gbr. HVO-a 'Ante Bruno Bušić', Udruga Specijalne polizije HVO-a Livno, Udruga Hrvatske Domovinske Vojske 1941. – 1945. Podružnica Split, Udruga hrvatskih ratnih veterana 'Hrvatski Domobran' Ogranak Split, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HBŽ, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Kaštela, te pukovnik Dinko Ivković, zapovjednik vojarne u Livnu – osobni izaslanik zamjenice ministra obrane, g-đe Marine Pendeš, g. Slaven Ivić, zamjenik gradonačelnice Grada Knina, Izaslanstvo Grada Kaštela na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća g. Denisom Ivanovićem, te zamjenicima gradonačelnika g. Zoran Bonacinom i g. Jozom Vidićem, Saborski zastupnik i član Predsjedništva HDZ-a g. Ante Sanader, Izaslanstvo HDZ-BiH, predvođeno g. Matom Franjičevićem, Izaslanstvo HAZU u Dijaspori, Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine 'Don Juraj Gospodnetić' i Udruga hrvatskih branitelja – dragovoljaca Domovinskog rata Bosanskog Grahova.

Sv. Misa zadušnica prikazana je, valja naglasiti,  za sve hrvatske branitelje poginule u vojno-redarstvenim operacijama "ZIMA '94" i "OLUJA", a predvodio ju je preč. Adolf Višaticki u suslavlju s vlč. Markom Stojčićem i đakonom Antom Barišićem.

crkvi sv. Ilije, ovdje u Grahovu

Crkva sv. Ilije Proroka u Obljaju

''Nalazimo se, braćo i sestre, u ovoj novoj crkvi sv. Ilije, ovdje u Grahovu. Stara crkva srušena u II. svjetskom ratu nikada se nije bila oporavila, ni   materijalno niti duhovno, kao Župa, nakon pogibije svećenika – posljednjeg župnika vlč. Jurja Gospodnetića, koji je ovdje mučenički završio svoj mladi svećenički život. Imao je svega 31-u godinu života. Evo tako, kako reče sadašnji  župni upravitelj, vlč. Marko Stojčić, ova naša Župa jest doista mučenička Župa. Doista je mučenička, jer i cijela je naša Crkva mučenička. (...) Stradanja mladih ljudi, stradanja obitelji, čitavih sela i krajeva mi smo to jako dobro osjetili u Banjalučkoj biskupiji gdje su čitave župe istjerane, iseljene i izbačene. Govorahu nam: 'Ne možeš tu biti! To je moja zemlja i moj kraj. Tu želim ja živjeti. Zato ovdje za tebe nema mjesta'. (...) Tisuće i tisuće ljudi, desetci tisuća ljudi iz naše Banjalučke biskupije otišli su i nikad se više nisu vratili i nema nade za njihov povratak, barem zasada!'' – rekao je, između ostaloga, u svojoj propovijedi preč. Adolf Višaticki, župnik lištanski i dekan livanjski. Govoreći o nadolazećem blagdanu Uznesenja BDM, u narodu poznatijeg kao blagdan Velike Gospe, a prisjećajući se svih poginulih hrvatskih branitelja i njihovih ucviljenih majki, zaključio je: ''Žrtve njihovih sinova nisu daleko od žrtve Marijina Sina. Možemo s ponosom kazati da su mladi hrvatski bojovnici, koji su izgubili  svoje živote u ratu dali svoj život za svoja mišljenja, u plemenitu svrhu. Isus je kazao da će onaj tko dade svoj život za bližnjega, baštiniti vječni život. To nam potvrđuje i Blažena Gospa na nebo uznesena, koja je uznesena i tijelom i dušom kao dokaz da će i svaki od nas, a pogotovo oni koji ustraju na svom putu pravde i istine, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, biti nagrađeni vječnim životom. Zato i ovu svetu misu prikazujemo Bogu da našim pokojnim hrvatskim braniteljima dadne onu nagradu koju su zavrijedili ovdje na zemlji i budu okrunjeni slavom vječnoga života u nebu''.

Po okončanju sv. Euharistije, kraj Središnjeg spomen-križa u samom srcu  Bosanskog Grahova, točno u 12.00 sati, predstavnici spomenutih 

Potom je za sve sudionike, kraj župne crkve u Obljaju, priređen skromni domjenak.

S NAMA SU!

U borbama pokraj Bosanskoga Grahova poginuli su pripadnici 141. brigade HV (Split): Denis Baleta, zapovjednik voda Nenad Božan,  Ivan Burić, Ante Domazet, zapovjednik desetine Ranko Grbavac,  Tomislav Grujica, Sead Jasenčić, Denis Jerković, Dragan Kikić, zapovjednik satnije Stipe Marčić - Štef, Ante Merčep, Loran Šulentić, Oleg Ujević i  Slaven Ujević, dok je teško ranjeni vojnik,  Zoran Karanović, od zadobivenih rana preminuo, dne 17. kolovoza 1995.

Poginuli pripadnici 6. domobranske pukovnije (Split): Ognjen Krešić, Igor Koprčina, Aljoša Ruspić, dok nam je usud Drage Ilovića nepoznat, pa se vodi kao nestali.

Točan broj (i imena) poginulih pripadnika HVO-a, 7. gardijske brigade HV 'Pume' (Varaždin), 4. gardijske brigade 'Pauci' (Split) i 126. domobranske pukovnije HV (Sinj), koje su sudjelovale u VRO 'Ljeto '95' i 'Oluja', nije nam (nažalost!) poznat! Postoje gdjekoje spomen-ploče i na Velikoj Duvjakuši (1630 m/nv), tj. na njenom samom vrhu, na Dinari, podignuti spomenik 31 poginulom i jednom nestalom pripadniku  7. gbr. 'Pume'. 

Petar VULIĆ

BRANITELJSKI PORTAL 

- See more at: http://www.braniteljski-portal.hr/Novosti/Obljetnice/Obiljezen-Dan-sjecanja-u-Bosanskom-Grahovu#sthash.D9GT1nrT.dpuf
OVIM KRAJEM PROHUJAO JE JEDAN VIHOR ZLA

Bosansko Grahovo, dne, 13. kolovoza A.D. 2014. - ''Ovaj kraj je kroz prošlost bio izložen raznim pogibeljima. Sve nepogode: bilo ratne i/ili prirodne prolazile su ovim grahovskim krajem, kako od 1941. – 1945., tako i od  1991. – 1995. Ovim krajem prohujao je jedan vihor zla, nositelji kojega su bili snage velikosrpske politike, koja je željela podjarmiti svo nesrprsko stanovništvo na prostoru bivše Yugoslavije. Odnosno oni su željeli 'prisajediniti' i stvoriti nekakvu svoju Veliku Srbiju. U toj svojoj suludoj nakani izvršili su agresiju na RH, a 1992. istu su stvar pokušali napraviti i u BiH. Tako ovaj kraj, koji je 1941. očišćen uglavnom od Hrvata (u selima oko Grahova ostalo ih je živjeti tek nekoliko!), te snage su u svojoj bestijalnoj politici i suludoj nakani stvaranja zamisli o Velikoj Srbiji, nisu prezali od ubijanja, paljenja, paleži i pljačke, pa od toga svega nije bio pošteđen ni ovaj kraj. Tijekom i poslije II. svjetskog rata preko 200 Grahovljaka je mučenikom smrću platilo svoju odanost vlastitom narodu i jedinoj nam domovini Hrvatskoj. A otprilike je toliko hrvatskih vojnika, tijekom Domovinskog rata, položilo vlastiti život na Oltar Domovine, na oslobađanju ovih prostora, od Livna preko Grahova i Drvara sve do Banja Luke. Kao bivši povjerenik Vlade Hrvatske republike Herceg-Bosne za Općinu Bosansko Grahovo, 1996., došao sam do zamisli da svake godine, dne 13.kolovoza, u spomen na sve te naše poginule suborce uvedemo 'Dan sjećanja, i na taj način pokušamo njihovu veliku žrtvu spasiti od zaborava, jer poznato je, kako naš hrvatski narod (ne samo kad je u pitanju Domovinski rat!) ima jako slabo pamćenje!'' – rekao nam je prof. Slavko Galiot, predsjednik Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine 'Don Juraj Gospodnetić' iz Bosanskog Grahova.

Ovogodišnji 'Dan sjećanja', 18-ti po redu, započeo je sv. Misom zadušnicom (u 11.00 sati) u crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju, gdje uz mnogobrojni Božji puk, bijahu nazočni (i) predstavnici mnogobrojnih Udruga i ini uglednici, koje je vlč. Marko Stojčić, trenutni v.d. župnkog upravitelja, pozdravio na početku sv. misnog slavlja. A riječ je (bilježimo da ne bi bilo zaboravljeno) o slijedećima:

Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Kaštela, Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Splita, Udruga 141. brigade HV, Udruga 7. gbr. HV 'Puma', Udruga 1. gbr. HVO-a 'Ante Bruno Bušić', Udruga Specijalne polizije HVO-a Livno, Udruga Hrvatske Domovinske Vojske 1941. – 1945. Podružnica Split, Udruga hrvatskih ratnih veterana 'Hrvatski Domobran' Ogranak Split, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HBŽ, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Kaštela, te pukovnik Dinko Ivković, zapovjednik vojarne u Livnu – osobni izaslanik zamjenice ministra obrane, g-đe Marine Pendeš, g. Slaven Ivić, zamjenik gradonačelnice Grada Knina, Izaslanstvo Grada Kaštela na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća g. Denisom Ivanovićem, te zamjenicima gradonačelnika g. Zoran Bonacinom i g. Jozom Vidićem, Saborski zastupnik i član Predsjedništva HDZ-a g. Ante Sanader, Izaslanstvo HDZ-BiH, predvođeno g. Matom Franjičevićem, Izaslanstvo HAZU u Dijaspori, Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine 'Don Juraj Gospodnetić' i Udruga hrvatskih branitelja – dragovoljaca Domovinskog rata Bosanskog Grahova.

Sv. Misa zadušnica prikazana je, valja naglasiti,  za sve hrvatske branitelje poginule u vojno-redarstvenim operacijama "ZIMA '94" i "OLUJA", a predvodio ju je preč. Adolf Višaticki u suslavlju s vlč. Markom Stojčićem i đakonom Antom Barišićem.

crkvi sv. Ilije, ovdje u Grahovu

Crkva sv. Ilije Proroka u Obljaju

''Nalazimo se, braćo i sestre, u ovoj novoj crkvi sv. Ilije, ovdje u Grahovu. Stara crkva srušena u II. svjetskom ratu nikada se nije bila oporavila, ni   materijalno niti duhovno, kao Župa, nakon pogibije svećenika – posljednjeg župnika vlč. Jurja Gospodnetića, koji je ovdje mučenički završio svoj mladi svećenički život. Imao je svega 31-u godinu života. Evo tako, kako reče sadašnji  župni upravitelj, vlč. Marko Stojčić, ova naša Župa jest doista mučenička Župa. Doista je mučenička, jer i cijela je naša Crkva mučenička. (...) Stradanja mladih ljudi, stradanja obitelji, čitavih sela i krajeva mi smo to jako dobro osjetili u Banjalučkoj biskupiji gdje su čitave župe istjerane, iseljene i izbačene. Govorahu nam: 'Ne možeš tu biti! To je moja zemlja i moj kraj. Tu želim ja živjeti. Zato ovdje za tebe nema mjesta'. (...) Tisuće i tisuće ljudi, desetci tisuća ljudi iz naše Banjalučke biskupije otišli su i nikad se više nisu vratili i nema nade za njihov povratak, barem zasada!'' – rekao je, između ostaloga, u svojoj propovijedi preč. Adolf Višaticki, župnik lištanski i dekan livanjski. Govoreći o nadolazećem blagdanu Uznesenja BDM, u narodu poznatijeg kao blagdan Velike Gospe, a prisjećajući se svih poginulih hrvatskih branitelja i njihovih ucviljenih majki, zaključio je: ''Žrtve njihovih sinova nisu daleko od žrtve Marijina Sina. Možemo s ponosom kazati da su mladi hrvatski bojovnici, koji su izgubili  svoje živote u ratu dali svoj život za svoja mišljenja, u plemenitu svrhu. Isus je kazao da će onaj tko dade svoj život za bližnjega, baštiniti vječni život. To nam potvrđuje i Blažena Gospa na nebo uznesena, koja je uznesena i tijelom i dušom kao dokaz da će i svaki od nas, a pogotovo oni koji ustraju na svom putu pravde i istine, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, biti nagrađeni vječnim životom. Zato i ovu svetu misu prikazujemo Bogu da našim pokojnim hrvatskim braniteljima dadne onu nagradu koju su zavrijedili ovdje na zemlji i budu okrunjeni slavom vječnoga života u nebu''.

Po okončanju sv. Euharistije, kraj Središnjeg spomen-križa u samom srcu  Bosanskog Grahova, točno u 12.00 sati, predstavnici spomenutih 

Potom je za sve sudionike, kraj župne crkve u Obljaju, priređen skromni domjenak.

S NAMA SU!

U borbama pokraj Bosanskoga Grahova poginuli su pripadnici 141. brigade HV (Split): Denis Baleta, zapovjednik voda Nenad Božan,  Ivan Burić, Ante Domazet, zapovjednik desetine Ranko Grbavac,  Tomislav Grujica, Sead Jasenčić, Denis Jerković, Dragan Kikić, zapovjednik satnije Stipe Marčić - Štef, Ante Merčep, Loran Šulentić, Oleg Ujević i  Slaven Ujević, dok je teško ranjeni vojnik,  Zoran Karanović, od zadobivenih rana preminuo, dne 17. kolovoza 1995.

Poginuli pripadnici 6. domobranske pukovnije (Split): Ognjen Krešić, Igor Koprčina, Aljoša Ruspić, dok nam je usud Drage Ilovića nepoznat, pa se vodi kao nestali.

Točan broj (i imena) poginulih pripadnika HVO-a, 7. gardijske brigade HV 'Pume' (Varaždin), 4. gardijske brigade 'Pauci' (Split) i 126. domobranske pukovnije HV (Sinj), koje su sudjelovale u VRO 'Ljeto '95' i 'Oluja', nije nam (nažalost!) poznat! Postoje gdjekoje spomen-ploče i na Velikoj Duvjakuši (1630 m/nv), tj. na njenom samom vrhu, na Dinari, podignuti spomenik 31 poginulom i jednom nestalom pripadniku  7. gbr. 'Pume'. 

Petar VULIĆ

BRANITELJSKI PORTAL 

- See more at: http://www.braniteljski-portal.hr/Novosti/Obljetnice/Obiljezen-Dan-sjecanja-u-Bosanskom-Grahovu#sthash.D9GT1nrT.dpuf
OVIM KRAJEM PROHUJAO JE JEDAN VIHOR ZLA

Bosansko Grahovo, dne, 13. kolovoza A.D. 2014. - ''Ovaj kraj je kroz prošlost bio izložen raznim pogibeljima. Sve nepogode: bilo ratne i/ili prirodne prolazile su ovim grahovskim krajem, kako od 1941. – 1945., tako i od  1991. – 1995. Ovim krajem prohujao je jedan vihor zla, nositelji kojega su bili snage velikosrpske politike, koja je željela podjarmiti svo nesrprsko stanovništvo na prostoru bivše Yugoslavije. Odnosno oni su željeli 'prisajediniti' i stvoriti nekakvu svoju Veliku Srbiju. U toj svojoj suludoj nakani izvršili su agresiju na RH, a 1992. istu su stvar pokušali napraviti i u BiH. Tako ovaj kraj, koji je 1941. očišćen uglavnom od Hrvata (u selima oko Grahova ostalo ih je živjeti tek nekoliko!), te snage su u svojoj bestijalnoj politici i suludoj nakani stvaranja zamisli o Velikoj Srbiji, nisu prezali od ubijanja, paljenja, paleži i pljačke, pa od toga svega nije bio pošteđen ni ovaj kraj. Tijekom i poslije II. svjetskog rata preko 200 Grahovljaka je mučenikom smrću platilo svoju odanost vlastitom narodu i jedinoj nam domovini Hrvatskoj. A otprilike je toliko hrvatskih vojnika, tijekom Domovinskog rata, položilo vlastiti život na Oltar Domovine, na oslobađanju ovih prostora, od Livna preko Grahova i Drvara sve do Banja Luke. Kao bivši povjerenik Vlade Hrvatske republike Herceg-Bosne za Općinu Bosansko Grahovo, 1996., došao sam do zamisli da svake godine, dne 13.kolovoza, u spomen na sve te naše poginule suborce uvedemo 'Dan sjećanja, i na taj način pokušamo njihovu veliku žrtvu spasiti od zaborava, jer poznato je, kako naš hrvatski narod (ne samo kad je u pitanju Domovinski rat!) ima jako slabo pamćenje!'' – rekao nam je prof. Slavko Galiot, predsjednik Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine 'Don Juraj Gospodnetić' iz Bosanskog Grahova.

Ovogodišnji 'Dan sjećanja', 18-ti po redu, započeo je sv. Misom zadušnicom (u 11.00 sati) u crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju, gdje uz mnogobrojni Božji puk, bijahu nazočni (i) predstavnici mnogobrojnih Udruga i ini uglednici, koje je vlč. Marko Stojčić, trenutni v.d. župnkog upravitelja, pozdravio na početku sv. misnog slavlja. A riječ je (bilježimo da ne bi bilo zaboravljeno) o slijedećima:

Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Kaštela, Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Splita, Udruga 141. brigade HV, Udruga 7. gbr. HV 'Puma', Udruga 1. gbr. HVO-a 'Ante Bruno Bušić', Udruga Specijalne polizije HVO-a Livno, Udruga Hrvatske Domovinske Vojske 1941. – 1945. Podružnica Split, Udruga hrvatskih ratnih veterana 'Hrvatski Domobran' Ogranak Split, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HBŽ, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Kaštela, te pukovnik Dinko Ivković, zapovjednik vojarne u Livnu – osobni izaslanik zamjenice ministra obrane, g-đe Marine Pendeš, g. Slaven Ivić, zamjenik gradonačelnice Grada Knina, Izaslanstvo Grada Kaštela na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća g. Denisom Ivanovićem, te zamjenicima gradonačelnika g. Zoran Bonacinom i g. Jozom Vidićem, Saborski zastupnik i član Predsjedništva HDZ-a g. Ante Sanader, Izaslanstvo HDZ-BiH, predvođeno g. Matom Franjičevićem, Izaslanstvo HAZU u Dijaspori, Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine 'Don Juraj Gospodnetić' i Udruga hrvatskih branitelja – dragovoljaca Domovinskog rata Bosanskog Grahova.

Sv. Misa zadušnica prikazana je, valja naglasiti,  za sve hrvatske branitelje poginule u vojno-redarstvenim operacijama "ZIMA '94" i "OLUJA", a predvodio ju je preč. Adolf Višaticki u suslavlju s vlč. Markom Stojčićem i đakonom Antom Barišićem.

crkvi sv. Ilije, ovdje u Grahovu

Crkva sv. Ilije Proroka u Obljaju

''Nalazimo se, braćo i sestre, u ovoj novoj crkvi sv. Ilije, ovdje u Grahovu. Stara crkva srušena u II. svjetskom ratu nikada se nije bila oporavila, ni   materijalno niti duhovno, kao Župa, nakon pogibije svećenika – posljednjeg župnika vlč. Jurja Gospodnetića, koji je ovdje mučenički završio svoj mladi svećenički život. Imao je svega 31-u godinu života. Evo tako, kako reče sadašnji  župni upravitelj, vlč. Marko Stojčić, ova naša Župa jest doista mučenička Župa. Doista je mučenička, jer i cijela je naša Crkva mučenička. (...) Stradanja mladih ljudi, stradanja obitelji, čitavih sela i krajeva mi smo to jako dobro osjetili u Banjalučkoj biskupiji gdje su čitave župe istjerane, iseljene i izbačene. Govorahu nam: 'Ne možeš tu biti! To je moja zemlja i moj kraj. Tu želim ja živjeti. Zato ovdje za tebe nema mjesta'. (...) Tisuće i tisuće ljudi, desetci tisuća ljudi iz naše Banjalučke biskupije otišli su i nikad se više nisu vratili i nema nade za njihov povratak, barem zasada!'' – rekao je, između ostaloga, u svojoj propovijedi preč. Adolf Višaticki, župnik lištanski i dekan livanjski. Govoreći o nadolazećem blagdanu Uznesenja BDM, u narodu poznatijeg kao blagdan Velike Gospe, a prisjećajući se svih poginulih hrvatskih branitelja i njihovih ucviljenih majki, zaključio je: ''Žrtve njihovih sinova nisu daleko od žrtve Marijina Sina. Možemo s ponosom kazati da su mladi hrvatski bojovnici, koji su izgubili  svoje živote u ratu dali svoj život za svoja mišljenja, u plemenitu svrhu. Isus je kazao da će onaj tko dade svoj život za bližnjega, baštiniti vječni život. To nam potvrđuje i Blažena Gospa na nebo uznesena, koja je uznesena i tijelom i dušom kao dokaz da će i svaki od nas, a pogotovo oni koji ustraju na svom putu pravde i istine, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, biti nagrađeni vječnim životom. Zato i ovu svetu misu prikazujemo Bogu da našim pokojnim hrvatskim braniteljima dadne onu nagradu koju su zavrijedili ovdje na zemlji i budu okrunjeni slavom vječnoga života u nebu''.

Po okončanju sv. Euharistije, kraj Središnjeg spomen-križa u samom srcu  Bosanskog Grahova, točno u 12.00 sati, predstavnici spomenutih 

Potom je za sve sudionike, kraj župne crkve u Obljaju, priređen skromni domjenak.

S NAMA SU!

U borbama pokraj Bosanskoga Grahova poginuli su pripadnici 141. brigade HV (Split): Denis Baleta, zapovjednik voda Nenad Božan,  Ivan Burić, Ante Domazet, zapovjednik desetine Ranko Grbavac,  Tomislav Grujica, Sead Jasenčić, Denis Jerković, Dragan Kikić, zapovjednik satnije Stipe Marčić - Štef, Ante Merčep, Loran Šulentić, Oleg Ujević i  Slaven Ujević, dok je teško ranjeni vojnik,  Zoran Karanović, od zadobivenih rana preminuo, dne 17. kolovoza 1995.

Poginuli pripadnici 6. domobranske pukovnije (Split): Ognjen Krešić, Igor Koprčina, Aljoša Ruspić, dok nam je usud Drage Ilovića nepoznat, pa se vodi kao nestali.

Točan broj (i imena) poginulih pripadnika HVO-a, 7. gardijske brigade HV 'Pume' (Varaždin), 4. gardijske brigade 'Pauci' (Split) i 126. domobranske pukovnije HV (Sinj), koje su sudjelovale u VRO 'Ljeto '95' i 'Oluja', nije nam (nažalost!) poznat! Postoje gdjekoje spomen-ploče i na Velikoj Duvjakuši (1630 m/nv), tj. na njenom samom vrhu, na Dinari, podignuti spomenik 31 poginulom i jednom nestalom pripadniku  7. gbr. 'Pume'. 

Petar VULIĆ

BRANITELJSKI PORTAL 

- See more at: http://www.braniteljski-portal.hr/Novosti/Obljetnice/Obiljezen-Dan-sjecanja-u-Bosanskom-Grahovu#sthash.D9GT1nrT.dpufBosansko Grahovo, dne, 13. kolovoza A.D. 2014. - ''Ovaj kraj je kroz prošlost bio izložen raznim pogibeljima. Sve nepogode: bilo ratne i/ili prirodne prolazile su ovim grahovskim krajem, kako od 1941. – 1945., tako i od 1991. – 1995. Ovim krajem prohujao je jedan vihor zla, nositelji kojega su bili snage velikosrpske politike, koja je željela podjarmiti svo nesrprsko stanovništvo na prostoru bivše Yugoslavije. Odnosno oni su željeli 'prisajediniti' i stvoriti nekakvu svoju Veliku Srbiju. U toj svojoj suludoj nakani izvršili su agresiju na RH, a 1992. istu su stvar pokušali napraviti i u BiH. Tako ovaj kraj, koji je 1941. očišćen uglavnom od Hrvata (u selima oko Grahova ostalo ih je živjeti tek nekoliko!), te snage su u svojoj bestijalnoj politici i suludoj nakani stvaranja zamisli o Velikoj Srbiji, nisu prezali od ubijanja, paljenja, paleži i pljačke, pa od toga svega nije bio pošteđen ni ovaj kraj. Tijekom i poslije II. svjetskog rata preko 200 Grahovljaka je mučenikom smrću platilo svoju odanost vlastitom narodu i jedinoj nam domovini Hrvatskoj. A otprilike je toliko hrvatskih vojnika, tijekom Domovinskog rata, položilo vlastiti život na Oltar Domovine, na oslobađanju ovih prostora, od Livna preko Grahova i Drvara sve do Banja Luke. Kao bivši povjerenik Vlade Hrvatske republike Herceg-Bosne za Općinu Bosansko Grahovo, 1996., došao sam do zamisli da svake godine, dne 13.kolovoza, u spomen na sve te naše poginule suborce uvedemo 'Dan sjećanja, i na taj način pokušamo njihovu veliku žrtvu spasiti od zaborava, jer poznato je, kako naš hrvatski narod (ne samo kad je u pitanju Domovinski rat!) ima jako slabo pamćenje!'' – rekao nam je prof. Slavko Galiot, predsjednik Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine 'Don Juraj Gospodnetić' iz Bosanskog Grahova.

Ovogodišnji 'Dan sjećanja', 18-ti po redu, započeo je sv. Misom zadušnicom (u 11.00 sati) u crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju, gdje uz mnogobrojni Božji puk, bijahu nazočni (i) predstavnici mnogobrojnih Udruga i ini uglednici, koje je vlč. Marko Stojčić, trenutni v.d. župnog upravitelja, pozdravio na početku sv. misnog slavlja. A riječ je (bilježimo da ne bi bilo zaboravljeno) o slijedećima:

Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Kaštela, Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Splita, Udruga 141. brigade HV, Udruga 7. gbr. HV 'Puma', Udruga 1. gbr. HVO-a 'Ante Bruno Bušić', Udruga Specijalne policije HVO-a Livno, Udruga Hrvatske Domovinske Vojske 1941. – 1945. Podružnica Split, Udruga hrvatskih ratnih veterana 'Hrvatski Domobran' Ogranak Split, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HBŽ, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Kaštela, te pukovnik Dinko Ivković, zapovjednik vojarne u Livnu – osobni izaslanik zamjenice ministra obrane, g-đe Marine Pendeš, g. Slaven Ivić, zamjenik gradonačelnice Grada Knina, Izaslanstvo Grada Kaštela na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća g. Denisom Ivanovićem, te zamjenicima gradonačelnika g. Zoran Bonacinom i g. Jozom Vidićem, Saborski zastupnik i član Predsjedništva HDZ-a g. Ante Sanader, Izaslanstvo HDZ-BiH, predvođeno g. Matom Franjičevićem, Izaslanstvo HAZU u Dijaspori, Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine 'Don Juraj Gospodnetić' i Udruga hrvatskih branitelja – dragovoljaca Domovinskog rata Bosanskog Grahova.

Sv. Misa zadušnica prikazana je, valja naglasiti, za sve hrvatske branitelje poginule u vojno-redarstvenim operacijama "ZIMA '94" i "OLUJA", a predvodio ju je preč. Adolf Višaticki u suslavlju s vlč. Markom Stojčićem i đakonom Antom Barišićem.

Crkva sv. Ilije Proroka u Obljaju

''Nalazimo se, braćo i sestre, u ovoj novoj crkvi sv. Ilije, ovdje u Grahovu. Stara crkva srušena u II. svjetskom ratu nikada se nije bila oporavila, ni materijalno niti duhovno, kao Župa, nakon pogibije svećenika – posljednjeg župnika vlč. Jurja Gospodnetića, koji je ovdje mučenički završio svoj mladi svećenički život. Imao je svega 31-u godinu života. Evo tako, kako reče sadašnji župni upravitelj, vlč. Marko Stojčić, ova naša Župa jest doista mučenička Župa. Doista je mučenička, jer i cijela je naša Crkva mučenička. (...) Stradanja mladih ljudi, stradanja obitelji, čitavih sela i krajeva mi smo to jako dobro osjetili u Banjalučkoj biskupiji gdje su čitave župe istjerane, iseljene i izbačene. Govorahu nam: 'Ne možeš tu biti! To je moja zemlja i moj kraj. Tu želim ja živjeti. Zato ovdje za tebe nema mjesta'. (...) Tisuće i tisuće ljudi, desetci tisuća ljudi iz naše Banjalučke biskupije otišli su i nikad se više nisu vratili i nema nade za njihov povratak, barem zasada!'' – rekao je, između ostaloga, u svojoj propovijedi preč. Adolf Višaticki, župnik lištanski i dekan livanjski. Govoreći o nadolazećem blagdanu Uznesenja BDM, u narodu poznatijeg kao blagdan Velike Gospe, a prisjećajući se svih poginulih hrvatskih branitelja i njihovih ucviljenih majki, zaključio je: ''Žrtve njihovih sinova nisu daleko od žrtve Marijina Sina. Možemo s ponosom kazati da su mladi hrvatski bojovnici, koji su izgubili svoje živote u ratu dali svoj život za svoja mišljenja, u plemenitu svrhu. Isus je kazao da će onaj tko dade svoj život za bližnjega, baštiniti vječni život. To nam potvrđuje i Blažena Gospa na nebo uznesena, koja je uznesena i tijelom i dušom kao dokaz da će i svaki od nas, a pogotovo oni koji ustraju na svom putu pravde i istine, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, biti nagrađeni vječnim životom. Zato i ovu svetu misu prikazujemo Bogu da našim pokojnim hrvatskim braniteljima dadne onu nagradu koju su zavrijedili ovdje na zemlji i budu okrunjeni slavom vječnoga života u nebu''.

Po okončanju sv. Euharistije, kraj Središnjeg spomen-križa u samom srcu Bosanskog Grahova, točno u 12.00 sati, predstavnici spomenutih

Potom je za sve sudionike, kraj župne crkve u Obljaju, priređen skromni domjenak.

S NAMA SU!

U borbama pokraj Bosanskoga Grahova poginuli su pripadnici 141. brigade HV (Split): Denis Baleta, zapovjednik voda Nenad Božan, Ivan Burić, Ante Domazet, zapovjednik desetine Ranko Grbavac, Tomislav Grujica, Sead Jasenčić, Denis Jerković, Dragan Kikić, zapovjednik satnije Stipe Marčić - Štef, Ante Merčep, Loran Šulentić, Oleg Ujević i Slaven Ujević, dok je teško ranjeni vojnik, Zoran Karanović, od zadobivenih rana preminuo, dne 17. kolovoza 1995.

Poginuli pripadnici 6. domobranske pukovnije (Split): Ognjen Krešić, Igor Koprčina, Aljoša Ruspić, dok nam je usud Drage Ilovića nepoznat, pa se vodi kao nestali.

Točan broj (i imena) poginulih pripadnika HVO-a, 7. gardijske brigade HV 'Pume' (Varaždin), 4. gardijske brigade 'Pauci' (Split) i 126. domobranske pukovnije HV (Sinj), koje su sudjelovale u VRO 'Ljeto '95' i 'Oluja', nije nam (nažalost!) poznat! Postoje gdjekoje spomen-ploče i na Velikoj Duvjakuši (1630 m/nv), tj. na njenom samom vrhu, na Dinari, podignuti spomenik 31 poginulom i jednom nestalom pripadniku 7. gbr. 'Pume'.

Petar VULIĆ                                                                                                                BRANITELJSKI PORTAL

OVIM KRAJEM PROHUJAO JE JEDAN VIHOR ZLA

Bosansko Grahovo, dne, 13. kolovoza A.D. 2014. - ''Ovaj kraj je kroz prošlost bio izložen raznim pogibeljima. Sve nepogode: bilo ratne i/ili prirodne prolazile su ovim grahovskim krajem, kako od 1941. – 1945., tako i od  1991. – 1995. Ovim krajem prohujao je jedan vihor zla, nositelji kojega su bili snage velikosrpske politike, koja je željela podjarmiti svo nesrprsko stanovništvo na prostoru bivše Yugoslavije. Odnosno oni su željeli 'prisajediniti' i stvoriti nekakvu svoju Veliku Srbiju. U toj svojoj suludoj nakani izvršili su agresiju na RH, a 1992. istu su stvar pokušali napraviti i u BiH. Tako ovaj kraj, koji je 1941. očišćen uglavnom od Hrvata (u selima oko Grahova ostalo ih je živjeti tek nekoliko!), te snage su u svojoj bestijalnoj politici i suludoj nakani stvaranja zamisli o Velikoj Srbiji, nisu prezali od ubijanja, paljenja, paleži i pljačke, pa od toga svega nije bio pošteđen ni ovaj kraj. Tijekom i poslije II. svjetskog rata preko 200 Grahovljaka je mučenikom smrću platilo svoju odanost vlastitom narodu i jedinoj nam domovini Hrvatskoj. A otprilike je toliko hrvatskih vojnika, tijekom Domovinskog rata, položilo vlastiti život na Oltar Domovine, na oslobađanju ovih prostora, od Livna preko Grahova i Drvara sve do Banja Luke. Kao bivši povjerenik Vlade Hrvatske republike Herceg-Bosne za Općinu Bosansko Grahovo, 1996., došao sam do zamisli da svake godine, dne 13.kolovoza, u spomen na sve te naše poginule suborce uvedemo 'Dan sjećanja, i na taj način pokušamo njihovu veliku žrtvu spasiti od zaborava, jer poznato je, kako naš hrvatski narod (ne samo kad je u pitanju Domovinski rat!) ima jako slabo pamćenje!'' – rekao nam je prof. Slavko Galiot, predsjednik Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine 'Don Juraj Gospodnetić' iz Bosanskog Grahova.

Ovogodišnji 'Dan sjećanja', 18-ti po redu, započeo je sv. Misom zadušnicom (u 11.00 sati) u crkvi sv. Ilije Proroka u Obljaju, gdje uz mnogobrojni Božji puk, bijahu nazočni (i) predstavnici mnogobrojnih Udruga i ini uglednici, koje je vlč. Marko Stojčić, trenutni v.d. župnkog upravitelja, pozdravio na početku sv. misnog slavlja. A riječ je (bilježimo da ne bi bilo zaboravljeno) o slijedećima:

Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Kaštela, Udruga obitelji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata grada Splita, Udruga 141. brigade HV, Udruga 7. gbr. HV 'Puma', Udruga 1. gbr. HVO-a 'Ante Bruno Bušić', Udruga Specijalne polizije HVO-a Livno, Udruga Hrvatske Domovinske Vojske 1941. – 1945. Podružnica Split, Udruga hrvatskih ratnih veterana 'Hrvatski Domobran' Ogranak Split, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata HBŽ, Koordinacija Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Kaštela, te pukovnik Dinko Ivković, zapovjednik vojarne u Livnu – osobni izaslanik zamjenice ministra obrane, g-đe Marine Pendeš, g. Slaven Ivić, zamjenik gradonačelnice Grada Knina, Izaslanstvo Grada Kaštela na čelu s predsjednikom Gradskog vijeća g. Denisom Ivanovićem, te zamjenicima gradonačelnika g. Zoran Bonacinom i g. Jozom Vidićem, Saborski zastupnik i član Predsjedništva HDZ-a g. Ante Sanader, Izaslanstvo HDZ-BiH, predvođeno g. Matom Franjičevićem, Izaslanstvo HAZU u Dijaspori, Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine 'Don Juraj Gospodnetić' i Udruga hrvatskih branitelja – dragovoljaca Domovinskog rata Bosanskog Grahova.

Sv. Misa zadušnica prikazana je, valja naglasiti,  za sve hrvatske branitelje poginule u vojno-redarstvenim operacijama "ZIMA '94" i "OLUJA", a predvodio ju je preč. Adolf Višaticki u suslavlju s vlč. Markom Stojčićem i đakonom Antom Barišićem.

crkvi sv. Ilije, ovdje u Grahovu

Crkva sv. Ilije Proroka u Obljaju

''Nalazimo se, braćo i sestre, u ovoj novoj crkvi sv. Ilije, ovdje u Grahovu. Stara crkva srušena u II. svjetskom ratu nikada se nije bila oporavila, ni   materijalno niti duhovno, kao Župa, nakon pogibije svećenika – posljednjeg župnika vlč. Jurja Gospodnetića, koji je ovdje mučenički završio svoj mladi svećenički život. Imao je svega 31-u godinu života. Evo tako, kako reče sadašnji  župni upravitelj, vlč. Marko Stojčić, ova naša Župa jest doista mučenička Župa. Doista je mučenička, jer i cijela je naša Crkva mučenička. (...) Stradanja mladih ljudi, stradanja obitelji, čitavih sela i krajeva mi smo to jako dobro osjetili u Banjalučkoj biskupiji gdje su čitave župe istjerane, iseljene i izbačene. Govorahu nam: 'Ne možeš tu biti! To je moja zemlja i moj kraj. Tu želim ja živjeti. Zato ovdje za tebe nema mjesta'. (...) Tisuće i tisuće ljudi, desetci tisuća ljudi iz naše Banjalučke biskupije otišli su i nikad se više nisu vratili i nema nade za njihov povratak, barem zasada!'' – rekao je, između ostaloga, u svojoj propovijedi preč. Adolf Višaticki, župnik lištanski i dekan livanjski. Govoreći o nadolazećem blagdanu Uznesenja BDM, u narodu poznatijeg kao blagdan Velike Gospe, a prisjećajući se svih poginulih hrvatskih branitelja i njihovih ucviljenih majki, zaključio je: ''Žrtve njihovih sinova nisu daleko od žrtve Marijina Sina. Možemo s ponosom kazati da su mladi hrvatski bojovnici, koji su izgubili  svoje živote u ratu dali svoj život za svoja mišljenja, u plemenitu svrhu. Isus je kazao da će onaj tko dade svoj život za bližnjega, baštiniti vječni život. To nam potvrđuje i Blažena Gospa na nebo uznesena, koja je uznesena i tijelom i dušom kao dokaz da će i svaki od nas, a pogotovo oni koji ustraju na svom putu pravde i istine, u ljubavi prema Bogu i bližnjemu, biti nagrađeni vječnim životom. Zato i ovu svetu misu prikazujemo Bogu da našim pokojnim hrvatskim braniteljima dadne onu nagradu koju su zavrijedili ovdje na zemlji i budu okrunjeni slavom vječnoga života u nebu''.

Po okončanju sv. Euharistije, kraj Središnjeg spomen-križa u samom srcu  Bosanskog Grahova, točno u 12.00 sati, predstavnici spomenutih 

Potom je za sve sudionike, kraj župne crkve u Obljaju, priređen skromni domjenak.

S NAMA SU!

U borbama pokraj Bosanskoga Grahova poginuli su pripadnici 141. brigade HV (Split): Denis Baleta, zapovjednik voda Nenad Božan,  Ivan Burić, Ante Domazet, zapovjednik desetine Ranko Grbavac,  Tomislav Grujica, Sead Jasenčić, Denis Jerković, Dragan Kikić, zapovjednik satnije Stipe Marčić - Štef, Ante Merčep, Loran Šulentić, Oleg Ujević i  Slaven Ujević, dok je teško ranjeni vojnik,  Zoran Karanović, od zadobivenih rana preminuo, dne 17. kolovoza 1995.

Poginuli pripadnici 6. domobranske pukovnije (Split): Ognjen Krešić, Igor Koprčina, Aljoša Ruspić, dok nam je usud Drage Ilovića nepoznat, pa se vodi kao nestali.

Točan broj (i imena) poginulih pripadnika HVO-a, 7. gardijske brigade HV 'Pume' (Varaždin), 4. gardijske brigade 'Pauci' (Split) i 126. domobranske pukovnije HV (Sinj), koje su sudjelovale u VRO 'Ljeto '95' i 'Oluja', nije nam (nažalost!) poznat! Postoje gdjekoje spomen-ploče i na Velikoj Duvjakuši (1630 m/nv), tj. na njenom samom vrhu, na Dinari, podignuti spomenik 31 poginulom i jednom nestalom pripadniku  7. gbr. 'Pume'. 

Petar VULIĆ

BRANITELJSKI PORTAL 

- See more at: http://www.braniteljski-portal.hr/Novosti/Obljetnice/Obiljezen-Dan-sjecanja-u-Bosanskom-Grahovu#sthash.D9GT1nrT.dpuf

 

 
            Petero uhićenih zbog pljački banaka po Mostaru i Livnu


Već mjesecima istražitelji SIPA-e su pokušali stati u kraj banditima koji su pljačkali banke i tvrtke po Hercegovini, a jučer su objavili da su ih konačno uhvatili na djelu kada su oni orobili jedno skladište, odakle su ukrali kamion pun cigareta.
Kako nam je rečeno, uhićeni su Anes Kurbegović, Šeherzada Porić, Darko i Vjekoslav Sliško te Samir Serdarević, a njihova uhićenja su obavljena u sklopu policijske akcije kodnog imena “Sunce”.
Ovih petero spomenutih su jučer rano ujutro, kako kažu u SIPA-i, uhićeni jučer uz magistralnu cestu M-17 kod Mostara nakon što su opljačkali jedno skladište, a naša ekipa jučer je mogla vidjeti kako su policajci zaustavili kamion s ukradenim cigaretama na cesti kod južnog ulaza u tvrtku Sokol. Kamion je bio parkiran pored ceste, a uz njega je stajalo policijsko vozilo. Svih petero osumnjičenih je bilo odvedeno na saslušanje u policijske prostorije, a istražitelji SIPA-e sumnjaju da ova skupina stoji iza niza dosad neriješenih velikih pljački po Hercegovini.

Odvjetnik Senad Kreho, brani Anesa Kurbegovića, potvrdio nam je jučer da je njegov klijent zadržan u policiji, ali kaže da ne zna zbog čega. “Ja sam se čuo s dežurnim županijskim tužiteljem, on mi je rekao da je moj klijent zadržan u policijskom pritvoru, ali nije mi rečeno što mu se stavlja na teret”, rekao nam je Kreho. Iz SIPA-e su nam pak rekli da se sumnja kako je ova skupina izvela i nedavnu pljačku Sparkasse banke u Mostaru, te da ih se povezuje i s provalom u skladište tvrtke Vision u Tomislavgradu odakle su u srpnju bile ukradene naočale vrijedne 1,5 milijuna maraka. Kreho je to prokomentirao riječima; kako iz SIPA-e “navode svašta, a od dokaza na kraju ne bude ništa”.

“Tužitelj još nije dobio nikakve dokaze”, rekao je Kreho. Hoće li se moći dokazati da ova skupina stoji iza velikih pljački po Hercegovini, pokazat će vrijeme. Što se tiče pljačke u Tomislavgradu, ona se dogodila krajem srpnja kada su dobro pripremljeni lopovi pod okriljem noći onesposobili alarmni sustav na skladištu u gusto naseljenom dijelu grada, a potom su provalili na ulazna vrata i ukrali ogromne količine sunčanih i optičkih naočala. U policiji su tada pretpostavljali da su se lopovi danima prije “motali” oko skladišta iz kojeg su se domogli milijunske vrijednosti naočala. Tada je ukraden i VW Caddy koji je bio parkiran ispred skladišta, a to vozilo lopovima je očito poslužilo samo za prijevoz plijena jer je ubrzo i nađeno napušteno u Uskoplju. Prema informacijama iz SIPA-e, jučer uhićene se povezuje i s pljačkom Sparkasse banke u Mostaru, a iz ove agencije su rekli da je to samo dio onoga što se njima stavlja na teret. Podsjetimo, Sparkasse banka opljačkana je 18. srpnja, a očevici su rekli da su naoružani razbojnici tada s leđa iznenadili zaštitara, a potom su počeli vikati na jednu djelatnicu da im preda novac. Tu je došlo do male zabune, jer ona kod sebe nije imala ništa novca budući da je radila samo s karticama, a tek kada je razbojnicima rečeno da novac nije kod nje, oni su se zaputili na pravi šalter te su pograbili novac, oko 40 tisuća maraka i pobjegli. Naš izvor iz SIPA-e je rekao kako se Kurbegović i njegova skupina povezuju i s jednom pljačkom banke na području Livna. Inače, Kurbegović je ranije povezivan i sa skupinom Darka Eleza koja je optužena da je ubijala ljude i vršila razne pljačke diljem BiH. I.H.                    dnevni-list.ba
 
 
     Upozorenje svim sudionicima u prometu!


Na području MUP-a K 10 tijekom mjeseca srpnja 2014 godine evidentirano je 67 prometnih nezgoda i to 16 prometnih nezgoda s nastradalom osobom i 51 prometna nezgoda s materijalnom štetom. U odnosu na mjesec srpanj 2013 godine evidentirano je povećanje broja prometnih nezgoda za 18 prometnih nezgoda ili za 36,73 % (u mjesecu srpnju 2013 godine evidentirano je 49 prometnih nezgoda). Tijekom mjeseca srpnja 2014 godine u prometnim nezgodama na području MUP-a K10 jedna osoba je smrtno stradala, 7 osoba je teže ozlijeđeno i 14 osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede.
 
 
        Livno grade
Kud god da krenem
tebi se vratim ja
djetinjstvo moje moja rodbina
u tom je gradu
sve moje ostalo

Moje Livno, moja sudbino
u tom je gradu
sve moje ostalo
moje Livno moja sudbino

Ref. 2x
Livno grade tebe volim ja
Livanjka majka tu me rodila
život me drugim putem odveo
a u srcu Livno je ostalo

Bistrica moja rijeka malena
izvor duman kula prikorika
djetinjstvo svoje
tu sam proveo

Život me ipak daleko odveo
djetinjstvo svoje
tu sam proveo
život me ipak daleko odveo