Početna Vijesti   Događaji  Zanimljivosti  Vjera                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
       Operativnim radom PU Livno došli su do saznanja o pljački u Sturbi


Dana,11.03.2014 godine u 22,35 sati djelatnici PP Livno zaprimili su dojavu od strane M.M. rođen 1939 godine u Livnu, da su tijekom večeri u njegovu obiteljsku kuću u mjestu Sturba, Livno, došle tri NN maskirane osobe, te ga pretukli i nakon toga ispreturali stvari po kući i tom prilikom mu otuđili novac iz kuće.

Operativnim radom na terenu djelatnici PU Livno došli su do saznanja da postoji osnovana sumnja da su navedeno kazneno djelo počinili: M.J. rođen 1994 godine u Livnu, D.B. rođen 1991 godine i I.B. rođen 1994 godine u Livnu, isti su pozvani na kriminalističku obradu, tijekom koje se došlo do saznanja da su navedeni uz prethodni dogovor, dana 13.03.2014 godine oko 22,00 sata sa automobilom marke VW "Golf" reg. ozn. K92 E 271, koji koristi M. J., došli do mjesta Sturba, Livno, nakon čega su upali u obiteljsku kuću M. M., pretukli navedenog M. M., ispreturali stvari po kući, te pronašli 90,00 KM, 20,00 Canadskih dolara i 6000,00 ( Hrvatskih dinara- nevažećih), nakon čega su se uputili u mjestu Vidoše, Livno.

Opisanom djelatnošću postoji osnovana sumnja da su navedeni počinili KD " Razbojništvo" iz čl. 289 KZ F BiH, te su predani nadležnom Kantonalnom tužiteljstvu K10. na daljnje postupanje.
 
 
      Održana tribina o temi "Dani obrane Livna"


Proslava 22. obljetnice obrane Livna započela je sjećanjem na Domovinski rat uz obilazak sektora livanjske bojišnice te blagoslovom križa na Strmici. Istoga dana održano je i tradicionalno natjecanje u športskom ribolovu na Sturbi. Posebnu pozornost livanjske javnosti a posebice maturanata izazvala je tribina o temi Dani obrane Livna. Tribinu je u sklopu programa proslave organizirala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Livno uz moderiranje predsjednika koordinacije Jakova Perkovića.

U prepunoj dvorani prigodnim obraćanjima evocirane su uspomene na Domovinski rat a sudionici travanjskih događanja iz 1992. godine prenijeli su detalje kako priprema tako i obrane livanjskoga kraja. Među govornicima su bili Boro Maganjić, Željko Krišto, Ante Čolak, Matko Šeremet, Boško Dalić i Mirko Tomić. U svojim obraćanjima, između ostaloga, naglasili su da u livanjskoj povijesti nema časnijih dana od 13. i 23. travnja.Uvodnu riječ na tribini imao je u ratno vrijeme prvi čovjek livanjskog HDZ-a, predsjednik Kriznog stožera i zapovjednik obrane Livna Stipe Barać. Govorio je o političko-vojnoj situaciji u općini Livno 1991. i 92. godine i pripremama za obranu Livna.

Proslava Dana obrane Livna nastavlja se u utorak 15. travnja izložbom Jure Semrena „Slika i skulptura“ u dvorani Pastoralnoga centra u 19 sati.
 
 
       Županijski odbor za razvoj održao prvu sjednicu
U srijedu je u  zgradi Vlade Hercegbosanske županije, održana prva sjednica Županijskog odbora za razvoj, kojeg je Vlada na 10. sjednici imenovala da s UNDP-om BiH izradi Strategiju razvoja Hercegbosanske županije za razdoblje 2014.-2020. godina.

Cilj izrade Strategije je postavljanje jasnih i realnih strateških okvira razvoja koji će omogućiti svim akterima koji upravljaju razvojem, fokusirano i djelotvorno usmjeravanje investicija i aktivnosti. Strategija će obuhvatiti sve ključne sektore (ekonomski, društveni, okolišni) i omogućiti će brže i bolje efekte u našoj sredini.

Izradom ovoga dokumenta usmjerit će se razvoj naše Županije, prepoznati prednosti svih sudionika i resursa Županije, a potreban nam je i kao sigurna ulaznica u složen proces europskih integracija, koja će kao takva služiti za privlačenje sredstava Europske Unije.

Na jučer održanoj sjednici dogovoreni su prvi koraci, uloge i odgovornosti ključnih tijela za strateško planiranje. Bilo je govora i o principima i karakteristikama procesa planiranja, kao i načinu prikupljanja postojećih sektorskih razvojnih strategija, koje će kao takvi uvelike doprinijeti izradi Strategije razvoja Hercegbosanske županije za razdoblje 2014.-2020. godina.

Prema predviđenom tijeku procesa izrade Strategije, nakon mobiliziranja sudionika, pripremanja situacije, analize i drugih ključnih procesa, konačna izrada ovoga dokumenta očekuje se u prvom kvartalu 2015. godine.
 
 
                   Linićevi suradnici javili pogrešnome ministarstvu u BiH, a otamo im odgovorili - da se slažu

 

Bosanskohercegovačka strana je za odluku o Kamenskom službeno i valjano doznala sedam dana nakon zatvaranja prometa za kamione
Evo ti priče za novine, zove me jutros Tomislav Batarilo, duvanjski špediter na međunarodnom graničnom prijelazu Kamensko.

– Taj granični prijelaz zatvoren je za promet teretnih vozila na dva mjeseca od 1. travnja, a mi smo o tome dobili službenu obavijest od Carinske uprave BiH tek u utorak, dakle sedam dana kasnije. Na stranu to što je zatvaranje prometa za kamione glupost i velika šteta kako za BiH tako i za Hrvatsku, ali nikomu nije jasno da bosanskohercegovačka strana dozna za to sedam dana nakon zatvaranja prometa za kamione. Tu nešto smrdi – govori Batarilo.

Tragom te informacije nazovem Upravu za indirektno oporezivanje BiH. I pitam šefa kabineta ravnatelja Carinske uprave Božu Zovku da mi objasni o čemu se radi.

Pismo za Sarajevo

– Iskreno rečeno, radi se o nesporazumu u komunikaciji – veli Bože.

– Ministarstvo Republike Hrvatske je još prije dvadesetak dana poslalo prijedlog o zatvaranju prometa za teretna vozila na Kamenskom federalnom umjesto državnom Ministarstvu financija BiH. A iz federalnog Ministarstva su dali suglasnost, premda nisu nadležni za to.

A hrvatsko Ministarstvo financija to uzelo zdravo za gotovo, zatvorilo granicu za promet kamiona, pa je nastao pravi kaos. To nastojimo popraviti, pa dogovaramo s hrvatskom stranom da obustava prometa za kamione traje samo petnaest dana – objašnjava Zovko.

Shvatio sam stvar. Neki je činovnik u Ministarstvu financija RH trebao poslati prijedlog za zatvaranje graničnog prijelaza Kamensko Ministarstvu financija BiH. Pa je taj djelatnik(ca) na adresaru ugledao Ministarstvo financija Federacije BiH. I poslao tekst prijedloga u Sarajevo.

Tajnik federalnog Ministarstva financija donosi taj dokument na potpis ministru Anti Krajini. Đava ti odnio kamione, važno je da se ne zabranjuje ljudima odlazak preko granice u potrazi za poslom, pomislio je Ante iz Duvna potpisujući suglasnost na spomenuti prijedlog iz Hrvatske. Osim toga, Hrvatska je u EU-u, pa što bi se mi zamjerili s njom.

Antin potpis stiže u Ministarstvo financija RH gdje činovnici veselo izvješćuju ministra Slavka Linića da nema problema sa zatvaranjem Kamenskog.

Josipovićeve riječi

Isti bi učinak bio da su iz Ministarstva financija Hrvatske taj prijedlog poslali, primjerice, Župnom uredu u Vinici ili Karmelu svetog Ilije na Bušku jezeru. Jer su nadležni za međugranični promet koliko i Ministarstvo financija Federacije BiH. To je naprosto stvar državnog Ministarstva. Ali, kako objasniti u Hrvatskoj koje je ministarstvo pravo.

U ovoj igri ludih i zbunjenih dolazi jučer na Gospodarski sajam u Mostaru predsjednik RH Ivo Josipović, pa smo čuli od njega kako treba unaprijediti suradnju Hrvatske s BiH kao državom s kojom Hrvatska ima najveći robni promet. Kako, Ivo, kada u hrvatskome ministarstvu rade ljudi koji ne znaju adresirati pismo, a iz BiH im dolazi odgovor s pogrešne adrese. Poput priča iz JNA kada su nepismenom vojniku mangupi slali pisma izmišljenoj djevojci i čitali što mu ona piše.

No, pobunili se i izvoznici s obje strane granice kojima zatvaranje Kamenskog stvara silne štete i probleme. A da su problem rješavali stručnjaci umjesto činovnika, granični prijedlog uopće nije trebalo zatvarati, glasno kažu špediteri, a poluglasno policajci i carinici s obje strane granice.

Za par dana se na graničnom prijelazu Kamensko moglo napraviti zaobilaznu traku za vozila, kao što je to učinjeno i prije nekoliko godina kada je proširivan granični prijelaz s bosanskohercegovačke strane.
 
Petar Miloš
 
 
 
      Održana prezentacija rezidbe voćki


U petak je Livnu i Tomislavgradu održana praktična prezentacija rezidbe voćki, koju je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije organiziralo u suradnji s Federalnim agromediteranskim zavodom iz Mostara.

Prezentaciju je vodio Mario Leko ispred Federalnog agromediteranskog zavoda i sudeći prema broju nazočnih, kojih je ovom prilikom bilo preko stotinu, u Hercegbosanskoj županiji postoji veliki interes poljoprivrednih proizvođača koji se žele baviti ili se već bave ovom granom poljoprivredne proizvodnje.

Prisutni voćari su iskazali zadovoljstvo prezentiranim, te iskazali želju za organiziranjem praktične ljetne rezidbe voćki u što skorijem periodu, kako bi svoje voćnjake pripremili za što bolji urod.

Napominjemo da Ministarstvo ovoga tjedna u Livnu i Tomislavgradu organizira i prezentaciju rezidbe malina i kupina, koja će se održati u srijedu 2. travnja 2014. godine u mjestu Ćaić općina Livno i mjestu Jošanica općina Tomislavgrad.
 
 
        Livno grade
Kud god da krenem
tebi se vratim ja
djetinjstvo moje moja rodbina
u tom je gradu
sve moje ostalo

Moje Livno, moja sudbino
u tom je gradu
sve moje ostalo
moje Livno moja sudbino

Ref. 2x
Livno grade tebe volim ja
Livanjka majka tu me rodila
život me drugim putem odveo
a u srcu Livno je ostalo

Bistrica moja rijeka malena
izvor duman kula prikorika
djetinjstvo svoje
tu sam proveo

Život me ipak daleko odveo
djetinjstvo svoje
tu sam proveo
život me ipak daleko odveo

Ref. 2x

Ref. 2x
                                                                     (Mirza Fejzic Miki)