Početna Vijesti   Događaji  Zanimljivosti  Vjera                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
            NOVI ZAKON: HEP će za korištenje vode iz Buškog jezera plaćati 30 milijuna maraka?


Iako su se određene stvari oko problematike korištenja hidropotencijala Buškog jezera pomakle s mrtve točke, konačnog rješenja još uvijek nema. Naime, vodu iz Buškog jezera koristi susjedna Hrvatska, odnosno Hrvatska elektroprivreda, koja na račun toga, prema nekim procjenama bh. stručnjaka, na godišnjoj razini zaradi i do 70 milijuna maraka, a na ime naknade općinama Tomislavgrad i Livno uplati tri milijuna marka. Upravo zbog toga već godinama traje borba da se ovakva situacija promijeni, a Krunoslav Vrdoljak, izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, uputio je četiri upita i inzistirao je da se ovo pitanje stavi u top prioritet.
- Na federalnoj razini imenovano je povjerenstvo koje je trebalo napraviti prednacrt novog zakona, po kojem bi naknada za korištenje hidropotencijala Buškog jezera bila i do 30 milijuna maraka, ali je prije nekoliko dana taj zakon povučen, istaknuo je Vrdoljak.

   Međudržavni dogovor

Kaže kako je to učinjeno zbog činjenice da termoelektrane sada traže naknadu po osnovi zagađenja, pa dok se to ne riješi, sve je stavljeno ad acta.
- Kada je u pitanju državna razina, Buško jezero je ušlo u skupinu neriješenih pitanja dviu država, jer je prije pet-šest mjeseci Ministarstvo vanjskih poslova BiH po prvi put uknjižilo ovo pitanje kao jedno od onih koje je potrebno rješavati međudržavnim aktom ili dogovorom, kazao je Vrdoljak. Nadalje, on pojašnjava kako će, kada i ukoliko FBiH usvoji novi zakon, HEP biti dužan postupati po istom i općinama Tomislavgrad i Livno uplaćivati naknadu po novom zakonu, koja je, prema njegovim riječima, pravedna.
- Trenutačno imamo situaciju da je Buško jezero po zapremini ravno svim ostalim deset hidroakumulacijama na području FBiH, a po površini koju zauzima je za 35 posto veće nego sve ostale hidroakumulacije zajedno. Zbog toga bi trebalo barem 10 do 15 posto imati veću naknadu nego sva ostala jezera zajedno, a mi smo trenutačno u situaciji da sve ostale općine gdje se nalaze hidroakumulacije godišnje prime oko 29 milijuna maraka, a općine Tomislavgrad i Livno tek tri milijuna maraka, pojašnjava Vrdoljak.

   Razvoj općina

Koliko bi navedeni novac značio lokalnoj zajednici, on ilustrira činjenicom da se radi o sredstvima većima nego su proračuni Tomislavgrada i Livna. Uz to, smatra kako je krajnje vrijeme da se napokon riješi ovo pitanje jer bi navedeni novac u vremenu teške financijske krize uvelike doprinio razvoju navedenih općina.
- Već dugo vremena inzistiram da se ovo pitanje riješi i nadam se kako će uskoro to napokon i biti regulirano na pravedniji način za našu zemlju, rekao je Vrdoljak. Hoće li to zaista tako i biti, ostaje vidjeti, ali u ovom kontekstu treba spomenuti kako BiH ima neriješenih sličnih problema i sa Srbijom, koji također čekaju na svoje rješenje. S obzirom na prazne proračune na svim razinama vlasti i tešku ekonomsku situaciju u cijeloj regiji, bh. vlasti bi morale učiniti sve da zaštite svoje interese i pravednije naplaćivati korištenje svih svojih potencijala. Dnevn list
 
 
      Sastanak umirovljenika sa predsjednikom vlade HBŽ


Predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Branko Ivković primio predstavnike Udruženja udruga umirovljenika Hercegbosanske županije koju čine općinske udruge umirovljenika Livna, Tomislavgrada, Kupresa, Glamoča, Drvara i Bosanskog Grahova.

Umirovljenike su predstavljali Blaž Pranjić, predsjednik Skupštine županijskog udruženja, Jovan Čičković, predsjednik Općinske udruge umirovljenika Glamoč, Hajro Gromilić predsjednik Skupštine udruge umirovljenika Livno, Stjepan Perković predsjednik Skupštine udruge umirovljenika Glamoč, Jozo Tomić predsjednik IO udruge umirovljenika Tomislavgrad i Slavko Konta, predsjednik Udruženja udruga umirovljenika HBŽ Livno.

Predstavnici udruga upoznali su predsjednika Vlade sa radom i stanjem u Udruženju i trenutnim problemima sa kojima se ova populacija svakodnevno susreće.

Na sastanku su predstavnici udruge iznosili svoja razmišljanja i dali prijedloge kako da se poboljšanju uvjeti za rad udruga.

Predstavnici umirovljenika izrazili su zahvalnost predsjedniku Vlade jer je našao vremena da ih primi, iz razloga što je ovo prvi put da je populacija umirovljenika primljena u Vladi Hercegbosanske županije. Predsjednik Vlade Ivković obećao je pomoć u narednom periodu, kako bi se uvjeti udruga za rad poboljšali.

Dogovoreno je da će Vlada Hercegbosanske županije financijski pomoći Udruzi kroz oblik jednokratne novčane pomoći, te da će Udruga dostaviti prijedlog da se kod izrade proračuna za 2015. godinu planira određena financijska potpora i županijskoj Udruzi umirovljenika.
 
 
     "Teške krađe"


Dana, 23.07.2014 godine u 07,00 sati djelatnici PP Livno zaprimili su dojavu da je tijekom prethodne noći od strane NN počinitelja ili više nih, izvršena provala u kiosk ""Tabacco press" u ul. K. Mutimira, u Livnu. Očevid na mjestu događaja obavili su djelatnici PU Livno, te tom prilikom utvrdili da je otuđena veća količina raznih vrsta cigareta, raznih slatkiša i duhana.

Također, dana, 24.07.2014 godine u 02,45 sati djelatnici PP Livno zaprimili su dojavu da je tijekom noći od strane NN počinitelja ili više njih izvršena provala u obiteljsku kuću u mjestu Golubić, Livno, te da je tom prilikom otuđen novac u iznosu od 300 EUR-a. Očevid su obavili djelatnici PU Livno, daljnji operativni rad je u tijeku.
 
 
   Talijanskog poduzetnik u Livnu osnovao tvrtku „Poljoprivreda bio“ d.o.o


Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ilija Šljivić primio je jučer u svome uredu Giovannia Merendu, talijanskog poduzetnika koji je u Livnu osnovao tvrtku „Poljoprivreda bio“ d.o.o. Livno s ciljem pokretanja poljoprivredne proizvodnje na području Hercegbosanske županije.

Povod ovome sastanku su poljoprivredni investicijske planovi koje ovaj talijanski poduzetnik ima za cilj ostvariti na području Hercegbosanske županije, ali mu u tome veliki problem predstavlja administrativna procedura i nemogućnost dobivanja poljoprivrednog zemljišta u zakup.

Naime, prema riječima gosp. Merenda, već nekoliko godina pokušava zakupiti poljoprivredno zemljište, prije svega u općini Livno, a postoji interes i za druge općine u Županiji, kako bi sijao određene poljoprivredne kulture, nakon čega bi se upustio u gradnju stajskih objekata i krenuo s uvozom i tovom junadi. Dodaje kako mu je glavni cilj vlastiti interes, ali da bi ovim ulaganjem pridonio dobrobiti cijeloj zajednici.

Ministar Šljivić kazao je kako će sukladno zakonskoj regulativi i propisima učiniti sve kako bi se administrativne barijere oko zakupa poljoprivrednog zemljišta na području Hercegbosanske županije svele na minimum.

“Stojim na raspolaganju svim onima koji imaju želju i volju ulagati u poljoprivredu u Hercegbosanskoj županiji i učiniti ću sve u granicama svoje mogućnosti kako bi olakšao njihov investicijski put i time pokušao pridonijeti razvoju poljoprivrede općenito“ – dodao je ministar Šljivić
 
 
        Livno grade
Kud god da krenem
tebi se vratim ja
djetinjstvo moje moja rodbina
u tom je gradu
sve moje ostalo

Moje Livno, moja sudbino
u tom je gradu
sve moje ostalo
moje Livno moja sudbino

Ref. 2x
Livno grade tebe volim ja
Livanjka majka tu me rodila
život me drugim putem odveo
a u srcu Livno je ostalo

Bistrica moja rijeka malena
izvor duman kula prikorika
djetinjstvo svoje
tu sam proveo

Život me ipak daleko odveo
djetinjstvo svoje
tu sam proveo
život me ipak daleko odveo

Ref. 2x

Ref. 2x
                                                                     (Mirza Fejzic Miki)