Početna Vijesti   Događaji  Zanimljivosti  Vjera                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     "Teške krađe"


Dana, 23.07.2014 godine u 07,00 sati djelatnici PP Livno zaprimili su dojavu da je tijekom prethodne noći od strane NN počinitelja ili više nih, izvršena provala u kiosk ""Tabacco press" u ul. K. Mutimira, u Livnu. Očevid na mjestu događaja obavili su djelatnici PU Livno, te tom prilikom utvrdili da je otuđena veća količina raznih vrsta cigareta, raznih slatkiša i duhana.

Također, dana, 24.07.2014 godine u 02,45 sati djelatnici PP Livno zaprimili su dojavu da je tijekom noći od strane NN počinitelja ili više njih izvršena provala u obiteljsku kuću u mjestu Golubić, Livno, te da je tom prilikom otuđen novac u iznosu od 300 EUR-a. Očevid su obavili djelatnici PU Livno, daljnji operativni rad je u tijeku.
 
 
   Talijanskog poduzetnik u Livnu osnovao tvrtku „Poljoprivreda bio“ d.o.o


Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije Ilija Šljivić primio je jučer u svome uredu Giovannia Merendu, talijanskog poduzetnika koji je u Livnu osnovao tvrtku „Poljoprivreda bio“ d.o.o. Livno s ciljem pokretanja poljoprivredne proizvodnje na području Hercegbosanske županije.

Povod ovome sastanku su poljoprivredni investicijske planovi koje ovaj talijanski poduzetnik ima za cilj ostvariti na području Hercegbosanske županije, ali mu u tome veliki problem predstavlja administrativna procedura i nemogućnost dobivanja poljoprivrednog zemljišta u zakup.

Naime, prema riječima gosp. Merenda, već nekoliko godina pokušava zakupiti poljoprivredno zemljište, prije svega u općini Livno, a postoji interes i za druge općine u Županiji, kako bi sijao određene poljoprivredne kulture, nakon čega bi se upustio u gradnju stajskih objekata i krenuo s uvozom i tovom junadi. Dodaje kako mu je glavni cilj vlastiti interes, ali da bi ovim ulaganjem pridonio dobrobiti cijeloj zajednici.

Ministar Šljivić kazao je kako će sukladno zakonskoj regulativi i propisima učiniti sve kako bi se administrativne barijere oko zakupa poljoprivrednog zemljišta na području Hercegbosanske županije svele na minimum.

“Stojim na raspolaganju svim onima koji imaju želju i volju ulagati u poljoprivredu u Hercegbosanskoj županiji i učiniti ću sve u granicama svoje mogućnosti kako bi olakšao njihov investicijski put i time pokušao pridonijeti razvoju poljoprivrede općenito“ – dodao je ministar Šljivić
 
 
         Predsjednik Vlade primio predstavnike Sindikata MUP-a Hercegbosanske županije


U zgradi Vlade Hercegbosanske županije u petak je održan radni sastanak predstavnika Vlade s predstavnicima Sindikata djelatnika MUP-a Hercegbosanske županije.

Predsjednika Sindikata djelatnika MUP-a Dražana Mišića i članove predsjedništva u svom uredu primio je predsjednik Vlade Branko Ivković sa resornim ministrom Mariom Lovrićem i ministrom financija Stipanom Šarcem.
Na sastanku se razgovaralo te je dogovoreno da se sa isplatama jubilarnih nagrada djelatnicima MUP-a Hercegbosanske županije počinje od 1. rujna 2014. godine.

Razgovaralo se i o isplati putnih troškova za 2011., 2012. i 2013. godinu te je dogovoreno da će se razlika troškova isplatit do kraja 2014. godine u tri rate po godinama. Uredba o naknadama koje nemaju karakter plaće dostavit će se Sindikatu djelatnika MUP-a Hercegbosanske županije na mišljenje i sugestije.

Zaključeno je kako će Zakon o plaćama policijskih službenika biti sastavni dio općeg propisa o plaćama i biti će sačinjen do kraja mjeseca rujna.

Na sastanku je izražena spremnost te će se nastojati poboljšati opremanje policije materijalno tehničkim sredstvima, opremom, odjećom i obućom i dr. specijalističkom opremom sukladno mogućnostima u proračunu.

Iskazano je obostrano razumijevanje s obzirom na financijsku situaciju, a razgovori ovog tipa će se po potrebi održavati i u narednom periodu.
 
 
    Jakov Perković: Zašto HDZ BiH radi protiv branitelja


Neovisni vijećnik u Općinskom vijeću Livna Jakov Perković jučer je na tiskovnoj konferenciji upozorio kako ponašanje HDZ-a BiH, pogotovo u kontekstu koalicijskih dogovora sa SDA-om i SNSD-om, izaziva nemjerljivu štetu hrvatskim braniteljima s područja Hercegbosanske županije. Naglasivši kako HDZ BiH prešućuje optužbe SDA kako su hrvatski branitelji u Livnu protjerivali i zatvarali muslimane u logore, on se upitao za koga su to branitelji podnijeli ogromnu žrtvu ako HDZ BiH u Povjerenstvo za branitelje želi postaviti "svog čovjeka" iz SDA umjesto Ivice Kasala, hrvatskog branitelja, te zašto ta ista stranka skida sa sjednice Općinskog vijeća Livno dnevni red na kojem se trebalo raspravljati o teškom položaju braniteljske populacije.

Ovaj, ali i ostali primjeri poput poteškoća i prepreka u liječenju branitelja, pokazatelj su, smatra on, kako HDZ BiH ima pogubnu politiku prema ovoj populaciji, a sve zbog interesa koje ima u koaliciji s SDA-om i SNSD-om. -Odnos "stožerne hrvatske stranke" prema braniteljima isti je, ako ne i opasniji od onoga što čini Helez Zukan. Osobni interesi, fotelje, nepotizam, korupcija i kriminal način su vladanja političkih elita u BiH, pa tako i "stožerne hrvatske stranke", naglasio je Perković.
 
 
        Livno grade
Kud god da krenem
tebi se vratim ja
djetinjstvo moje moja rodbina
u tom je gradu
sve moje ostalo

Moje Livno, moja sudbino
u tom je gradu
sve moje ostalo
moje Livno moja sudbino

Ref. 2x
Livno grade tebe volim ja
Livanjka majka tu me rodila
život me drugim putem odveo
a u srcu Livno je ostalo

Bistrica moja rijeka malena
izvor duman kula prikorika
djetinjstvo svoje
tu sam proveo

Život me ipak daleko odveo
djetinjstvo svoje
tu sam proveo
život me ipak daleko odveo

Ref. 2x

Ref. 2x
                                                                     (Mirza Fejzic Miki)