Početna Vijesti   Događaji  Zanimljivosti  Vjera                
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
     Završeni asfaltni radovi ceste Livno – Vaganj – Sinj


Povodom Dana općine Livno, 28.rujna, upriličeno druženje i obilazak dionice ceste Livno – Sinj – Split na prevoju Vaganj povodom završnih asfaltnih radova, kojem su nazočila izaslanstva Vlade Hercegbosanske županije i susjednih općina Splitsko Dalmatinske županije Trilja, Sinja i Kaštela.

Pred okupljenim livnjacima i cetinjanima predsjednik Vlade Branko Ivković je rekao kako ova dionica skraćuje put Livno –Split za 30 kilometara, a ujedno je najkraća dionica puta od Dalmacije prema Središnjoj Bosni, cesta koja otvara i druge perspektive posebno u oblasti turizma, te najavio konačno uređenje i otvorenje ceste u proljeće 2015. godine do kada će biti gotove sve potrebne dozvole za prekategorizaciju graničnog prijelaza iz kategorije malograničnog za prijevoz putnika i robe.

U moderno izgrađenu cestu u dužini od 12 kilometara, od 2004. do 2014. godine, uloženo je 12.500.000,00 KM, sredstava koje su osigurali Vlada Hercegbosanske županije i Uprava za ceste Hercegbosanske županije uz sufinanciranje Federalne Vlade.
 
 
         Vlada Federacije BiH /FBiH/ odobrila Livnu 159.000 KM


Vlada Federacije BiH /FBiH/ odobrila je 2.120.000 KM iz ovogodišnjeg proračuna federalnom Ministarstvu energije, rudarstva i industrije za kreditiranje pod povoljnijim uslovima sedam kompanija u poplavljenim područjima.

Agencija je s ciljem rješavanja ove problematike već predvidjela izvjesna sredstva izmjenama plana i financijskog plana Agencije za 2014. godinu, ali ona nisu ni približno dovoljna da spriječe moguće negativne posljedice koje mogu izazvati smanjeni proticajni profili vodotoka, navodi se u saopćenju.

Vlada FBiH odobrila je 534.000 KM iz tekuće rezerve ovogodišnjeg budžeta Federalnoj upravi Civilne zaštite, a ova sredstva bit će izdvojena na ime jednokratne novčane pomoći za saniranje šteta nastalih snježnom nepogodom iz 2012. godine u općinama Hercegbosanske županije.

Tako će za općinu Drvar biti izdvojeno 37.000 KM, Glamoč 41.000 KM, Livno 159.000 KM, Tomislavgrad 216.000 KM i Kupres 81.000 KM.

Na ovaj način realiziran je raniji zaključak Vlade FBiH da sredstva za pomoć budu uvećana za 10 posto u odnosu na uložena sredstva općina i županije za sanaciju štete od prirodne nesreće.

Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Sporazumu o financiranju između BiH i Međunarodnog fonda za poljoprivredni razvoj za realizaciju Projekta razvoja ruralnog poslovanja.
 
 
 
 
       Vlada HBŽ-a usvojila odluku o prihvaćanju kreditnog zaduženja županije prema FBiH

Vlada Hercegbosanske županije je na 28. sjednici održanoj u Livnu dala suglasnost na pravilnike o unutarnjem ustrojstvu i načinu rada Ministarstvu znanosti, prosvjete, kulture i športa, Ministarstvu gospodarstva te Ministarstvu financija.

Prema priopćenju iz Ureda za odnose s javnošću Vlade Hercegbosanske županije, na prijedlog Ministarstva znanosti, prosvjete, kulture i športa Vlada je donijela Odluku o odobravanju Programa transfera financijskih sredstava osnovnim školama s područja Hercegbosanske županije u iznosu od 30.000,00 KM.

Također je usvojila i u skupštinsku proceduru uputila Odluku o prihvaćanju kreditnog zaduženja Hercegbosanske županije prema Federaciji Bosne i Hercegovine iz sredstava dodatnog financiranja po osnovi IV Stand by aranžmana sa međunarodnim monetarnim fondom u iznosu od 1.534.000,00 KM.

Na prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave donesena je Odluka o pokretanju procedure za izbor i imenovanje članova i zamjenika članova Stegovnog vijeća Vlade Hercegbosanske županije. Tom Odlukom Ministarstvo pravosuđa i uprave objavit će Javni poziv za izbor i imenovanje članova na web stranici i oglasnoj ploči Vlade Hercegbosanske županije, te na oglasnim pločama jedinica lokalne samouprave i oglasnim pločama pravosudnih institucija koji će biti otvoren 15 dana od dana objave.

Temeljem Kolektivnog ugovora iz 2010. godine koji je potpisala Vlada u prošlom sazivu između Ministarstva unutarnjih poslova i Sindikata djelatnika MUP-a Hercegbosanske županije, Vlada je donijela Odluku kojom se isplaćuje dug koji je definiran Sporazumom o isplati i načinu isplate razlike troškova prijevoza za 2011., 2012. i 2013. godinu, navodi se u priopćenju.