NEOBIČNO I ZANIMLJIVO DRUŽENJE NA CINCARU

Nakon promocije knjige “Na valovima sudbine” koja je nedavno održana u Sarajevu, a napisala ju je grupa autora, među kojima i naš sugrađanin Hajro Gromilić, knjiga je 14.06.2015. godine doživjela promociju i na terenu Livna i to na vrlo neobičan način i neobičnom mjestu.

Hajro Gromilić je odabrao Cincar (2006 metara nadmoeske visine) u znak sjećanja na formiranje prvog planinarskog društva u ovom dijelu BiH, a to je bilo 15.05.1982. godine. A Hajro je bio jedan od osnivača i 20 godina tajnik društva. Napisao je i bezbroj priloga i reportaža o planinarima, pa se u njihovu čast odlučio na vrh Cincara. To je učinio na svoj osamdeseti rođendan i jubilarni - stoti registrirani uspon na ovaj vrh.

Ovog puta gosti su bili planinari iz Viteza, Bugojna, Gornjeg Vakufa-Uskoplja, Imotskog, Makarske i Livna. Njih tridesetak, raznih starosti, zanimanja i nacionalnosti, koji su i ovog puta pokazali, kao i ogromna većina planinara, da oni ne podižu zidove već mostove koji spajaju ljude.

O knjizi su govorili autor knjige i novinar Ale Kamber. Na vrhu je bila bogata trpeza sa bosanskim i dalmatinskim jelima i pićima, a planinarke iz Imotskog, Mira i Lidija, donijele su čuvenu Imotsku tortu sa simboličnim brojem 80, a bilo je i drugih poklona. Srdačno su se rastali i zakazali nove susrete uz čuvenu planinarsku poruku: “Umor se zaboravlja, a sjećanja ostaju”. Hajro Gromilić