Poziv na međunarodni folklorni festival u Livnu

Narodno  sveučilište Livno,  drugu  godinu  za redom,  ugošćuje  sudionike međunarodnog  festivala CIOFF, te organizira vrhunski  glazbeni i  plesni spektakl reprezentativnih folklornih  ansambala iz Indije, Meksika, Vojvodine, Slovenije i  Grčke.

Koncert će se održati u subotu 05.07.2014. godine u dvorani Narodnog sveučilišta Livno, s početkom u 19 sati.

Program započinje mimohodom folklornih skupina glavnom gradskom ulicom i kratkim nastupom na Trgu kralja Tomislava od 18 sati, a nastavlja se koncertom u dvorani Narodnog sveučilišta od 19 sati.

Pozivamo sve ljubitelje tradicionalne i folklorne glazbe da dođu na koncert i uživaju u raznovrsnosti pjesme, plesa, običaja i narodnih nošnji.

Ravnateljica: Draga Krešo

   
PONOS DINARE
Pogledajte divlje konje kod prevoja Vaganj
Livno već preko 20 godina ima na prostranoj visoravni Krug, na potezu od Borove glave do Korićine i od Cincara do prilaza gradu oveće krdo divljih konja kojih je trenutno sa ždrjebadima oko 300.

Međutim, malo ko zna da istu, premda mlađu i znatno manju konjsku atrakciju imaju i na krajnjem jugu općine, na Trnovoj poljani na Dinari,odnosno, u pograničnom dijelu sa Hrvatskom, ispod prevoja Vaganj. Tu je na prekrasnim krajolicima na potezu od Trnove poljane do Vagnja i od Demerovca do Rosnog doca omanje krdo poludivljih konja koji koriste i jednu od obnovljenih štala uz put od Vagnja prema Sinju, a na raspolaganju im je i uređena lokva.

Potpuna bi atrakcija mogli postati završetkom asfaltiranja puta preko Vagnja i njegovim puštanjem u upotrebu što se očekuje do kraja ove godine. Za sada, u pogledima na njih uživaju samo hrvatski i bh graničari, planinari, radnici koji asfaltiraju put i rijetki znatiželjnici.

Na ovoj lokaciji je izgrađeno i nekoliko vikendica, a uz jednu od njih je i vjetroturbina premda će ovo vikend naselje dobiti i struju, jer su dalekovodi postavljeni. Planirana je i izgradnja sportsko-rekreacijskoog centra na padinama Dinare iznad obližnjeg Kurtegića doca. Time bi turistička ponuda ovog dijela Livna i BiH bila zaokružena.

Dnevni avaz/Ale Kamber

 

 
Evo kako mi to radimo!
Mlada Livanjka Nika Mijatović, 3. pratilja izbora International Miss Automoto, u cilju priprema za finalni izbor u Indiji u kolovozu 2014. godine pozirala je pred objektivom Zorana Pravdića i tom prilikom pokazala je svoju moć transformacije.

 Pokazala je da jedna mlada učenica može predstaviti damu iz doba 20-tih pa i 60-tih godina prošlog stoljeća kada je žena bila najženstvenija. Za dobar stajling pobrinuli su se Modni atelier „Olgica“, Make-up je radila Olivera Marković, a prekrasnu frizuru uradio je frizerski studio „ANELA“ Anele Palić Alčelebić. Olgica Đikić, dizajnerica

 
 Vabec dovodi u Livno Ukrajinke
Selo Podhum pokraj Livna vjerovatno se ni po čemu ne bi razlikovalo od ostalih mjesta u Hercegbosanskoj županiji da nije neobičnog običaja njihovih muškaraca i mladića koji ne žele da se žene! Nije  to nešto što stanovnici ovog pitomog mjesta u kojem velikom većinom žive Hrvati odmah neće priznati. Štaviše, pokazuju neobičan ojsećaj ponosa zbog činjenice da ih ''nitko nije uspeo da prevari''.

Shvaćaju, kako vele, da taj njihov ponos mogu razumjeti i mnogi danas oženjeni muškarci širom svijeta. Kada smo Miroslava Perkovića zvanog Babo pitali da li je Podhum, zaista, mjesto s toliko neženja, spremno je prihvatio razgovor:

„Na pravom ste mjestu. Točno je da ovdje ima toliko neoženjenih muškaraca. Većina mještana nekada je radila u Njemačkoj i Austriji i tako su izdržavali obitelji. Očevi današnjih neženja bili su sinovi tih ljudi. I svi su živjeli od tih plaća, a kasnije i mirovina. Neženje i njihovi očevi zbog toga nemaju nijednog dana radnog staža“, pojasnio je Babo.

livno

Vlasnik „Tri ruže“ Vlado Perković kaže da je problem nastao početkom rata u BiH. Perković tvrdi kako muškarci u selu, kao i u drugim dijelovima BiH, danas ne vide perspektivu, a mentalitet Podhumljana je da ukoliko sebi nije osigurao egzistenciju, neće ni da se ženi.

"Neće da stvaraju sirotinju. Ovdje ima puno više muških nego ženskih. Nema žena dovoljno, a problem je i ekonomske prirode. Ne traže žene nigdje drugo, jer ne znaju dalje od kuće. Znaju do Splita. Sve je to neuko i neškolovano. Većina školovanih ide dalje, vani“, tvrdi Perković. Žene su, napominje, ipak, snalažljivije pa se udaju. Neke u Bosni, a neke u Dalmaciji.

''Za 20 godina u selu će ostati 500-600 ljudi. I ovako, po posllednjem popisu, u selu ima 2.200 ljudi. Od tih 2.200, najmanje ih je 1.000 staraca. A od mlađih je preko 350 neoženjenih. Imamo školu koja je ranije imala više od 900 učenika. A sad ih ima 250, te kombinirana odjeljena. Čak i po dva razreda zajedno idu u jednu smjenu. Područne škole se zatvaraju, jer nema djece“, upozorava Vlado Perković.
On je dodao da je ove godine u prvi razred upisano samo 13 djece.

Ali, možda za selo, ipak, ima nade. Boreći se za egzistenciju Perkovićev
prijatelj Zdravko Velić zvani Vabec tijekom rata je iznajmio lokal i otvorio kavanu. Malo po malo, ljudi su počeli dolaziti na druženje i muziku. Velić je u Kaštelima upoznao djevojku iz Bjelorusije, koja je došla kod njega. Zaljubio se i oženio ju. Potom je ona u Podhum dovela još 11 svojih prijateljica iz Bjelorusije koje su se udale za mještane. Danas Velić ima misiju da na sličan način spase svoje selo. Osnovaće agenciju za spajanje parova.

„Namjeravam otvoriti agenciju. Dovodiću nevjeste iz one države koja se nekom sviđa. Sve legalno. Gledaćemo da te djevojke udamo za one koji su bolje situirani i imaju kuće, da ih ne bi unesrećili“, pojasnio je Velić.

On tvrdi da su za veliki broj neoženjenih mladića krive i njihove majke. Mame su ih, rekao je Velić, razmazile. Koji se ne oženi, mama mu dadne nadimak "Braco". Dio krivice, istakao je Velić, pripada i onim majkama koje su birale nevjeste.

''A kada zađu u godine onda je daj šta daš. Muškarci nemaju posla i boje se žena. Ima ih, koje ja poznajem, pod stare dane imaju simpatiju i ne smiju da im priđu. Nemaju iskustva iz mladih dana. A sa agencijom im planiram dosta pomoći“, tvrdi Velić.

Dio odgovornosti je, vele naši mjesni ''sociolozi'', i na današnjim djevojkama. Perković kaže da više piju nego muškarci. I to je jedan razlog.

''Momci neće da se žene ženama koje konzumiraju alkohol i cigarete. E, tako će sad naš Zdravko, zvani Vabec, otvoriti tu agenciju i te Ukrajinke i Bjeloruskinje da usreći tu, da nas ne pobije ta bijela kuga, kako je moderno nazivaju. Ta bijela kuga je sam đavo“, zaključuje Vlado Perković.