Početna Vijesti   Događaji  Zanimljivosti  Vjera                

 
 
 
 
 
 
 
 
           Kuća za lutke za livanjsku djecu

 

Odličan  program za livanjsku djecu i njihove roditelje, u gotovo do zadnjeg mjesta ispunjenoj dvorani, priredili su članovi lutkarskog kazališta Virko iz Šibenika u sklopu programa Livanjskog kulturnog ljeta. Virko, predvođen Sergejom Miočem izveo je lutkarsku predstavu Kuća za lutke, originalnog naziva začarana. Predstavom je prikazano kako se nežive lutke u nedostatku animatora-oživotvoritelja, magično, kako to inače u kazalištu biva, preobraze u žive osobe i kao takve su se približile publici svih uzrasta kroz duhovit tekst u stilu i pojavnosti commedie dell'arte. Kao i uvijek, ili gotovo uvijek, na koncu je pobijedilo  dobro nad zlom. Predstava je oduševila najmlađu publiku, ali i njihove roditelje. Slijedeće na rasporedu Ljeta je književna večer Antun Gustav Matoš po izboru glumca. Gostuje profesor hrvatskog jezika i književnosti i glumac Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu Joško Ševo. Večer će se održati u subotu 2. kolovoza u kino dvorani s početkom u 21 sat.

 

      Livno: Veto na zakon, nema srpskog jezika
Livno: Veto na zakon, nema srpskog jezika
Livno - Klub Srba u Skupštini HBŽ pokrenuo je mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o udžbenicima u ovom kantonu, prema kojem nema srpskog jezika i grupe nacionalnih predmeta.

Ovaj zakon je usvojen na posljednjoj sjednici županijske skupštine, bez amandmana koje su uložili predstavnici općina Bosansko Grahovo i Drvar, kao i Vijeće roditelja tokom javne rasprave dok je ovaj zakon bio u nacrtu.

"Ovo je prvi put da ovako moramo reagirati. Nakon veta ovo zakonsko rješenje razmatrat će Ustavni sud FBiH, jer ovim zakonom povrijeđena su naša nacionalna prava", rekao je Slaviša Mihajlović, predsjednik Kluba Srba u Skupštini HBŽ.

On naglašava da će neko od Srba pred Ustavnim sudom BiH obrazložiti zbog čega je pokrenuta procedura zaštite vitalnog nacionalnog interesa te da djeca moraju imati pravo na grupu nacionalnih predmeta i maternji jezik.

"Ponavlja se stara praksa da u ovoj županiji što se tiče obrazovanja u udžbenicima nema srpskog jezika i grupe nacionalnih predmeta, što je diskriminacija i za nas je nedopustivo", kaže Mihajlović.

Kako kažu u Klubu Srba Skupštine HBŽ, zakonom se mora riješiti i definirati pitanje tiskanja udžbenika na srpskom jeziku, podsjećajući da je Ustavom FBiH definirano da su službeni jezici u tom entitetu bosanski, srpski i hrvatski te da su službena pisma latinica i ćirilica.

     Besplatni udžbenici za socijalno ugrožene učenike osnovnih škola


Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije i ove je godine u suradnji s višim razinama vlasti osiguralo 20.300,00 KM za besplatne udžbenike za socijalno ugrožene učenike osnovnih škola Hercegbosanske županije.

Nakon što su osnovne škole dostavile broj socijalno ugroženih učenika u Ministarstvu se krenulo s postupkom nabave i očekuje se da će kompleti udžbenika biti dostavljen školama do 25. kolovoza 2014. godine, neposredno prije početka nove školske 2014./2015. godine.

Riječ je o 334 kompleta udžbenika za učenike od 2. do 4. razreda.

Projekt nabave udžbenika djeci koja dolaze iz socijalno ugroženih obitelji provodi se drugu godinu zaredom i prema riječima resornog ministra Petra Galića ova stavka Proračuna biti će planirana i sljedeću godinu s namjerom da se iznos za ovu svrhu poveća.
    Obavijest o pružanju besplatne pravne pomoći radnicima i sindikatima
 

Centar za građansku suradnju Livno putem projekta „Radimo zajedno za radnička prava“,  koji podržava Međunarodni Olof Palme Centar, organizira pružanje besplatne pravne pomoći  radnicima i sindikatima. Projekt ima za cilj doprinijeti boljoj zaštiti radničkih prava.

U sklopu ove aktivnosti nudimo pravne savjete i pomoć radnicima, te sindikatima koji imaju
problem s ostvarivanjem prava iz radnoga odnosa.

Obavještavamo radnike i sindikate iz USK/K 1, HBŽ/K 10, ŽZH/K 8 i HNŽ/K 7 da će pravne savjete i pomoć pružati Ajiša Jarebica, dipl. iur. i Ivana Čelar Mišić, tijekom srpnja/jula,  kolovoza/augusta i rujna/septembra svakog utorka i četvrtka u prostorijama Centra za građansku suradnju Livno (zgrada Livnoputova), u vremenu od 15:00 do 16:00 sati.

Detaljnije informacije možete pronaći na našim službenim web stranicama: www.cgs-livno.net i www.koalicijasindikata.net, putem broja telefona: 034/202 770 ili  e-mail adrese: cgs-livno@tel.net.ba . (CGS)