Početna Vijesti   Događaji  Zanimljivosti  Vjera                

 
 
 
 
 
 
 
 
           Treći sajam školskih knjiga u Livnu

U organizaciji Vijeća mladih Općine Livno održan je Sajam razmjene knjiga za osnovne i srednje škole. Zbog bojazni od kiše sajam je održan na natkrivenom prostoru pred O.Š. „Fra Lovro Karaula“ a interes djece i roditelja za povoljnijom nabavkom školskih udžbenika bio je veoma dobar.


Ovo je treća godina za redom kako livanjsko Vijeće mladih organizira razmjenu školskih knjiga, a s tom praksom upoznali su se studirajući u većim urbanim centrima.

Ovu akciju mladih dobro su prihvatili školarci i roditelji, a posebno oni koji su na sajmu prvi put.

Kako sustavno siromašenje stanovništva u BiH nije zaobišlo ni livanjski kraj, tako da su ovakve prigode dobro došle svima, a kupovina ili razmjena korištenih udžbenika odavno je prestala biti sramota. FTV
               Potpisani ugovori o obavljanju liječničkih pregleda prosvjetnih djelatnika osnovnih škola


Ovoga je tjedna Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije potpisalo ugovore o obavljanju liječničkih pregleda prosvjetnih djelatnika osnovnih škola Hercegbosanske županije.
Ministarstvo je ugovore potpisalo s tri doma zdravlja u kojima će se obavljati pregledi i to s Domom zdravlja Livno, Domom zdravlja Tomislavgrad i Domom zdravlja Drvar.

Vrijednost potpisanih ugovora za čiju su namjenu sredstva već planirana u Proračunu za 2014. godinu iznosi oko 80.000,00 KM, a očekuje se da će ovome liječničkom pregledu pristupiti oko 600 djelatnika osnovnog obrazovanja, uključujući i pomoćno osoblje.

Prema Zakonu o osnovnom školstvu liječnički pregled prosvjetnih djelatnika obvezan je svake treće godine, međutim posljednji takav obavljen je prije 20 godina.

Djelatnici koji ne zadovolje liječnički pregled biti će upućeni Komisiji za procjenu radne sposobnosti.
              Priopćenje za javnost sindikata djelatnika»Tušnica»Livno
Uspjeli manevri Vlada HBŽ o ne pripajanju JPRU»Tušnica»Livno Federalnim rudnicima

U cilju implementacije čl.4.Zakona o financijskoj konsolidaciji Rudnika,a vezano za RU»Tušnica»Livno Vlada HBHŽ koja vrši prijenos državnog kapitala JP»Tušnica»Livno donijela je Odluku br:01-02-91-5/10 od 21.10.2010.g.kojom je državni kapital prenijela na Vladu FBIH u suglasnosti sa Skupštinom HBHŽ(Narodne novine HBHŽ broj 2/12),a koje su naknadno izmijenjene te je kapital prenesen na JPEPHZHB MOSTAR.

Odluka je promijenjena 26.04.2012.g broj 01-02-6-2/11(Narodne novine HBHŽ 8/03,14/03,1/04,6/05,11/06,5/08)prethodno ne provjerivši dali JPEPHZHB želi imati udjela u državnom kapitali JPRU»Tušnica»Livno.
U konačnici se pokazalo da ne želi i da se djelatnicima «Tušnice»davala lažna nada.

Promjenom ove Odluke smatramo odgovornu Vladu,bolje rečeno uspješnim manevrom o ne pripajanju JPRU»Tušnice»Livno Federalnim Rudnicima zadržavajući pravo vlasništva nad JPRU»Tušnica»Livno gurajući nas zajedno sa HBŽ u tor,dok se ti isti političari šeću po cijeloj BIH i primaju plaće iz iste te Federacije BIH po nekoliko tisuća maraka plaće,naknade i mnoga druga primanja.
Promjenom prethodne Odluke Vlada HBŽ je sahranila JPRU»Tušnica»Livno,njene djelatnike i njihove obitelji i jedino preostalo poduzeće u vlasništvu Županije u našem Livnu.

Sindikat JPRU»Tušnica»poziva sve svoje djelatnike da se dana 18.08.2014.okupi u Upravnoj zgradi «Tušnice»kako bi se dogovorili o prosvjedima,istupanjima u medije i zahtjevima prema 100% vlasniku,odnosno Vladi HBŽ.
Sindikat «Tušnice»daje punu podršku svojim djelatnicima i učinit će sve da se zahtjevi djelatnika usvoje.
Mi rudari najbolje znamo kako je živjeti bez plaća,toplih obroka,prijevoza a osobito kako je živjeti bez zdravstvene zaštite,a javnosti je poznato da je veći broj djelatnika radio u jami i samim tim narušio zdravlje a za te ljude nema se razumijevanja.
Bolje rečeno mi rudari znamo kako je biti gladan a gledati oko sebe site i bahate političare i njihove miljenike koji nas uvjeravaju da je bolje biti gladan nego sit.
«Molimo urednika informativnog programa Radio-Livna da naše priopćenje i vapaj ne bude u terminu kada djelatnici Radio-Livna također s pravom prosvjeduju»,te da nam u više navrata objave ovo priopćenje.
Unaprijed zahvalni!
                                                                                                                                   Sindikat djelatnika»Tušnica»Livno
      Nije podržana Perkovićeva inicijativa za izgradnju spomenika Franji Tuđmanu


Na inicijativu neovisnog vijećnika Općinskog vijeća Livno, Jakova Perkovića pokrenuta je Inicijativa za izgradnju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku i prvom predsjedniku HDZ-a dr. Franji Tuđmanu, koju nisu podržali vijećnici HDZ-a BiH.


U izjavi koju je dao za Fenu, Jakov Perković je kazao da je, poznavajući političke prilike u Hercegbosanskoj županiji, uvjeren da SDA i SNSD, bez kojih HDZ BiH gubi vlast kako u Livnu, tako i Županiji, ucjenjuju HDZ BiH tako da navedenu inicijativu nisu podržali.

- HDZ BiH ne smije glasovati za izgradnju spomenika Franji Tuđmanu a prošle godine su uz pomoć SDA i dvoje kupljenih vijećnika spriječili izgradnju spomenika uz obećanje da će se jedna ulica u Livnu imenovati avenijom dr. Franje Tuđmana, kazao je Perković. Tu je zamisao, kako kaže, HDZ BiH pokušao realizirati na 18. sjednici Općinskog vijeća (1. kolovoza 2014), ali su ga izdali njegovi dosadašnji koalicijski partneri (SDA), te njihov predizborni trik s avenijom nije uspio.

- Nitko od Hrvata nije protiv avenije, ali smo tražili raspravu u Nacrtu, a ne Prijedlogu odluke, jer je bilo više prijedloga za imenovanje zaobilaznice drugim imenom. HDZ BiH pokušao je sve vijećnike dovesti pred svršen čin, te nas optužiti kako smo protiv avenije koju oni predlažu, što je notorna laž, ističe Perković.

Kao predsjednik Povjerenstva za branitelje u Općinskom vijeću Livno, Perković je zakazao sjednicu povjerenstva u proširenom sastavu na kojoj su bili nazočni predsjednici svih udruga, načelnik Luka Čelan, predsjednik OV Livno Sead Hadžijahić, predstavnici svih klubova i vijećnika u Općinskom vijeću.

Kako dalje navodi, na spomenutoj sjednici je Sead Hadžijahić (SDA) ponovno optužio Hrvate u Livnu za zločine nad Bošnjacima na što je sam Perković zatražio raspravu o teškim optužbama na račun Hrvata i HVO-a, ali su koalicija HDZ BiH-SDA i vijećnik Stipe Kelić spriječili daljnju raspravu.
    Obavijest o pružanju besplatne pravne pomoći radnicima i sindikatima
 

Centar za građansku suradnju Livno putem projekta „Radimo zajedno za radnička prava“,  koji podržava Međunarodni Olof Palme Centar, organizira pružanje besplatne pravne pomoći  radnicima i sindikatima. Projekt ima za cilj doprinijeti boljoj zaštiti radničkih prava.

U sklopu ove aktivnosti nudimo pravne savjete i pomoć radnicima, te sindikatima koji imaju
problem s ostvarivanjem prava iz radnoga odnosa.

Obavještavamo radnike i sindikate iz USK/K 1, HBŽ/K 10, ŽZH/K 8 i HNŽ/K 7 da će pravne savjete i pomoć pružati Ajiša Jarebica, dipl. iur. i Ivana Čelar Mišić, tijekom srpnja/jula,  kolovoza/augusta i rujna/septembra svakog utorka i četvrtka u prostorijama Centra za građansku suradnju Livno (zgrada Livnoputova), u vremenu od 15:00 do 16:00 sati.

Detaljnije informacije možete pronaći na našim službenim web stranicama: www.cgs-livno.net i www.koalicijasindikata.net, putem broja telefona: 034/202 770 ili  e-mail adrese: cgs-livno@tel.net.ba . (CGS)