Početna Vijesti   Događaji  Zanimljivosti  Vjera                

 
 
 
 
 
 
 
 
           Otvorena izložba "Slika i skulptura"

U sklopu proslave Dana obrane Livna u dvorani Pastoralnoga centra otvorena je izložba livanjskog umjetnika Jure Semrena pod nazivom „Slika i skulptura“. Pred mnoštvom posjetitelja na samom početku programa najmlađe članice Kulturno umjetničkog društva Tribanj izvele su Gospin plač nakon čega je nazočnima pročitan osvrt Vojislava Vujanovića na rad i stvaralaštvo Jure Semrena.
Nazočne je pozdravio i izložbu proglasio otvorenom načelnik općine Livno Luka Čelan. Naglasio je da je mnoštvo razloga da na trenutak zastanemo pred stvaralaštvom ovog umjetnika, a jedan je i taj što su teme koje predstavljaju izloženi radovi neprolazne. „Jedan od razloga je i taj što dio izloženih skulptura predstavlja muku i stradanja. To nas dakako veže za Veliki tjedan u kojem se nalazimo i pripravu za blagdan Uskrsa, ali simbol stradanja vraća nas u prošlost i to za više od dva desetljeća. Vraća nas u našu povijest, na travanjska događanja 1992. godine čiju obljetnicu proslavljamo ovih dana“, naglasio je načelnik Čelan. Posjetiteljima se s riječima zahvale obratio i sam autor izložbe Jure Semren.
  Vladi Hercegbosanske županije dodijeljeno priznanje Mostarskog sajma


Proteklog tjedna u periodu od 08. do 12. travnja održan je tradicionalni 17. Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2014. godine na kojem su se po prvi put na zajedničkom izložbenom prostoru predstavili izlagači sa područja šest općina Hercegbosanske županije.

Vlada Hercegbosanske županije sufinancirala je troškove nastupa izlagača na 223 metra četvorna izložbenog prostora u visini od 50% .

Prema informacijama koje smo dobili od samih izlagača iz naše županije Mostarski sajam je opravdao sva očekivanja u pogledu posjete sajma.

Izlagači iz naše županije posebno su izrazili zahvalnost Vladi Hercegbosanske županije koja im je sufinanciranjem i zajedničkim izložbenim prostorom omogućila prezentaciju proizvoda i usluga, te se nadaju da će se ova praksa nastaviti, a sve u cilju razvitka Hercegbosanske županije.

Motiv više za prezentiranje gospodarstva i sudjelovanje na budućim sajmovima jest i dodijeljeno Posebno priznanje mostarskog sajma Vladi Hercegbosanske županije za uspješno organiziran nastup gospodarstvenika Hercegbosanske županije.

Izlagači sa područja Hercegbosanske županije koji su uzeli sudjelovanje na održanom mostarskom sajmu su:

1. Turistička zajednica HBŽ Livno
2. Gospodarska komora HBŽ
3. Galerija Vlašić Livno
4. Pavić d.o.o. Livno
5. Puđa & Perković mljekara d.o.o. Livno
6. Esco Eco energija Livno
7. Hajdučke vrleti Blidinje Tomislavgrad
8. Ro-kut Tomislavgrad
9. Latice ljekovito bilje Tomislavgrad
10. Eco selo Grabovica Tomislavgrad
11. Općina Drvar, Udruženje žena Drvarčanke
12. Finvest Ždralovac Bosansko Grahovo
13. Božimir ručno rađeni tepisi – tekstil Bosansko Grahovo
14. Općina Glamoč, Turističko razvojna agencija Glamoč TRAG d.o.o.
        Crveni križ Livno: Predavanja o zdravlju


Crveni križ Livno obilježio je Svjetski dan zdravlja. Ove godine je to bilo pod motom "Mala bića velika prijetnja", a zapravo se radilo o podjeli informativnih brošura i predavanju na lokalnom radiju vezano za insekte prenosioce različitih bolesti na ljude i životinje. Aktivisti su dijelili brošure učenicima osnovnih škola, a predsjednik CK Livno Stjepan Vidović i epidemiologija dr. Dijana Mamić su na radiju govorili o prevenciji,simptomima i liječenju bolesti. A.K.
          Županijsko natjecanje iz matematike

U subotu, 5.travnja  2014. godine u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu održano je Županijsko natjecanje iz matematike učenika VIII./9 i VIII./8 razreda osnovnih škola HBŽ. Na natjecanju su sudjelovali i učenici naše škole pod vodstvom učiteljica matematike: Snježane Bilić, Finke Ćenan, Marije Krželj i Ljerke Ivković te ostvarili odličan uspjeh.

U natjecanju učenika VIII./8 razreda prvo mjesto osvojio je Vedran Drmić, a treće mjesto osvojio je Toni Kelava.

Učenici koji su sudjelovali na natjecanju iz matematike: Vedran Drmić, Toni Kelava, Zdravko Sudar, Marija - Maja Pavić, Petra Bilokapa i Petra Franjić.   

Čestitamo učenicima i nastavnicama naše Škole na odličnom uspjehu.

          PISMO IZ LIVNA: Prvo radno iskustvo 2013.

Prijavila sam se na projekt Prvo radno iskustvo 2013. godine koji je objavio FZZ FBIH i koje pokriva troškove doprinosa 6-12 mjeseci.

Cilj ovog programa je jačanje konkurentnosti na tržištu rada. Pričekam rezultate i, hop, evo me ispod crte. 

Potom se raspitam imam li šanse upasti naknadno, kad ono – imam! 

Skupština Hercegbosanske županije (i slične institucije), koja je prijavila  10 nezaposlenih osoba, ima nekakvu privilegiju  koja im omogućuje rok od 90 dana za potpisivanje ugovora o radu s nezaposlenima, dok mi „obični smrtnici“ prijavljeni kod privatnika imamo rok od tek 20 dana?! 

Temeljem ovoga mi, obični smrtnici, koji smo ispod crte, moramo čekati početak 5. mjeseca kako bismo saznali imamo li ikakvu šansu dobiti normalan posao kod privatnika kojeg smo ionako  jedva našli.

Unutar gore opisanog sada već folklornog bosanskohercegovačkog  „zapetljaja vijuga“ nameću mi se dva pitanja. Naime,  nije mi jasno što bi to točno njihovi pripravnici radili i na koji bi način oni ojačali konkurentnost na tržištu. 

Jedino što mi se ovdje nameće kao  vrlo sigurno i pouzdano jest to, da se ova povlastica od 90 dana daje kao vrijeme za manevar podobnima i njihovu podmlatku, koji je stasao za rad, a još uvijek, vidi vraga, nije uhljebljen. Na sreću, trebaju se strpiti još samo kratko, a onda će ih rodbina ušuškati u toplinu državnih jasala.

Lijep pozdrav,

Milka Tičinović, Livno
                                                                                                      JAVNO.ba

       Unaprijeđenije vještina mladih, žena i nezaposlenih u poljoprivrednom sektoru općine Livno


Za izbor korisnika projekta „UNAPRJEĐENJE VJEŠTINA MLADIH, ŽENA I NEZAPOSLENIH U POLJOPRIVREDNOM SEKTORU OPĆINE LIVNO“ koji na području Općine Livno provodi Udruženje građana „Nešto Više“, a koji je financiran od strane dvv international - Ured u Bosni i Hercegovini i Općine Livno.

Poziv je namijenjen za nezaposlene poljoprivredne proizvođače i žene koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom sa područja općine Livno. Prednost će imati proizvođači do 30 godina i žene.

U okviru poziva, organizirat će se stručne edukacije i edukacije iz oblasti pisanja poslovnih planova. Edukacije će biti organizirane u 2 modula i grupe će imati po najviše 40 poljoprivrednih proizvođača, s tim da će trening iz pisanja biznis planova biti rađen u četiri grupe po 10 korisnika.

 

 

Modul 1

Pisanje poslovnog plana (1 dan), Proizvodnja mlijeka (1 dan), Proizvodnja jagodičastog voća (1 dan)

 

Modul 2

Pisanje poslovnog plana (1 dan), Višegodišnji nasadi voća (1 dan) , Proizvodnja meda (1 dan)

 

Po završenim edukacijama, poljoprivredni proizvođači će razvijati svoje poslovne planove i imati će priliku aplicirati za dio sredstava za realizaciju poslovnih planova. 

Najkvalitetnijih 10 poslovnih planova biti će podržano grantovima u vrijednosti do 1.000,00 KM.

 

Za prijavu na Javni poziv potrebna je  sljedeća dokumentacija:

-       Popunjen obrazac zahtjeva

-       Dokaz o neuposlenosti (Potvrda sa zavoda za upošljavanje, Izjava)

-       Potvrda o upisu u registar poljoprivrednih proizvođača

-       Potvrda o upisu u registar poljoprivrednih klijenata

 

Obrazac zahtjeva se može preuzeti u šalter sali Općine Livno i na web stranicama:

www.nestovise.org              

www.livno.ba

 

Zadnji rok za predaju zahtjeva je ponedjeljak 07.04.2014. godine.

Popunjen zahtjev sa pratećom dokumentacijom predati na protokol Općine Livno, svakim radnim danom od 9:00-15:00h.

Za sve dodatne informacije obratiti se na broj telefona: 066 711 274.

 

Prilog:
Download this file (zahtjev.doc)zahtjev.doc [ ] 123 Kb
        Nije šala, zatvara se GP Kamensko!


Od 1. travnja u 06,00 sati do 31. svibnja do 06,00 sati 2014. godine za teretna vozila bit će zatvoren međunarodni cestovni granični prijelaz Kamensko. Kamionski promet bit će preusmjeren na GP Vinjani Donji. Riječ je o službenoj informaciji koju možete pročitati i na www.hak.hr. Kako su nam danas potvrdili u HAK-u, promet će biti obustavljen zbog radova.

- Ovo je katastrofa ne samo za Hercegbosansku županiju, duvanjski i livanjski kraj već i za Srednju Bosnu i cijelu regiju koja gravitira prema Dalmaciji! Prestat će uvoz i izvoz. Mogu se „slikati“ svi uvoznici i izvoznici, carinici i špediteri. Ovo je kolaps za naše gospodarstvo! Tako danas govore duvanjski špediteri navodeći kako su oni u ovome tek jedna od karika u lancu.

- Razočarani sam što nitko u vlasti Hercegbosanske županije i u ovoj državi, pa ni Uprava za neizravno oporezivanje, ne reagira na ovakvu odluku i ne shvaća ozbiljnost problema. Sjetite se kada se 2004. godine međugranični prijelaz Kamensko gradio s bh strane, da Hrvatska nije prihvatila prijedlog BiH da se za vrijeme radova zatvori prijelaz. I naravno, Kamensko je stalno bilo u funkciji, pa zašto bi sada trebalo biti drugačije, pitaju špediteri?

O eventualnim posljedicama koje će dvomjesečna zabrana teretnoga prometa preko Kamenskoga imati za žitelje s bh strane granice, zabrinuli su se su tek pojedini vijećnici Općinskoga vijeća u Tomislavgradu na zadnjoj sjednici koja je održana 24. ožujka.

Tom je prigodom istaknuto da je riječ o "višoj sili" na koju ne mogu utjecati, ali da će neminovno doći do posljedica za ovu općinu, a jedna od njih je i smanjenje prihoda od terminala koji će biti minimalni.

Zora Stanić /TC